Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr

Djelatnici, Katedre, Studenti, Znanost
28. 11. 2018.

Zavoda za kemiju i biokemiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Dana 16. studenog 2018. godine Zavod za kemiju i biokemiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu svečano je obilježio Dan Frana Bubanovića kroz koji je također proslavio 100 godina svojega postojanja. Dan su obilježile različite aktivnosti, pa je tako u jutarnjim satima održan Okrugli stol na temu nastave medicinske kemije, biokemije i kliničke kemije. Sudionici Okruglog stola koji je održan u Staroj vijećnici bili su članovi Katedre za medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu te kolege s bratskih zavoda Medicinskih fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Splitu, Osijeku, Ljubljani i Mostaru. Sve prisutne prvo je pozdravio dekan Fakulteta prof. dr. sc. Marijan Klarica koji je svesrdno podržao ovu inicijativu i otvaranje dijaloga o izazovima poučavanja kemije i biokemije u okviru studija medicine na razini svih hrvatskih Medicinskih fakulteta te Medicinskih fakulteta iz susjednih država. Između ostalog, tijekom vrlo konstruktivne rasprave bilo je govora i o literaturi koja bi na odgovarajući način pokrila gradivo medicinske kemije i biokemije.

 /></p>
<p style=Kurikulume, nastavno opterećenje i strukturu nastavnog osoblja na matičnim Katedrama predstavili su (slijeva nadesno): doc.dr.sc. Ivanka Mikulić (MF Mostar), izv.prof.dr.sc. Vedrana Čikeš Čulić (MF Split), izv.prof.dr.sc. Marin Tota (MF Rijeka), prof.dr.sc. Jasna Lovrić (MF Zagreb), prof.dr.sc. Ljubica Glavaš Obrovac (MF Osijek) te prof.dr.sc. Damjana Rozman (MF Ljubljana)

Glavni dio obilježavanja stogodišnjice Zavoda bila je svečana proslava održana u novouređenoj dvorani Miroslav Čačković. Program proslave vodila je doc.dr.sc. Kristina Mlinac Jerković sa Zavoda za kemiju i biokemiju. Svečanost je započela intoniranjem himne u izvedbi pjevačkog zbora studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Lege Artis pod vodstvom dirigentice Ive Jarić te pozdravnim govorima prof.dr.sc. Jasne Lovrić, pročelnice Katedre za medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju, prof.dr.sc. Marijana Klarice, dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, akademika Marka Pećine, tajnika Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koja je ujedno bila i pokrovitelj ovog obilježavanja, mr.sc. Jasne Matekalo Draganović, pročelnice Odjela za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske, prof.dr.sc. Mirjane Hruškar, prorektorice Sveučilišta u Zagrebu te izv.prof.dr.sc. Ivane Franić, pomoćnice ministrice znanosti i obrazovanja RH.

Nakon kratkih obraćanja uslijedila su tri predavanja. Prvo predavanje naslova 100 godina Zavoda za kemiju i biokemiju održala je pročelnica Katedre prof.dr.sc. Jasna Lovrić. Profesorica Lovrić je kroz predavanje dala retrospektivu nastavnog i sunastavnog osoblja koji su kroz cijelo stoljeće svojim djelovanjem nadograđivali temelje Zavoda koje postavio naš utemeljitelj profesor Fran Bubanović. Bilo je lijepo prisjetiti se svih ljudi koji su dio svog života utkali u život samog Zavoda te tako doprinijeli  svemu onome što Zavod danas jest. Nakon profesorice Lovrić uslijedilo je nadahnuto predavanje unuke profesora Bubanovića, dr.sc. Dorothee Sesardić pod naslovom Fran Bubanović: notes from family archives and my story as a biochemist. Doktorica Sesardić na iznimno zanimljiv i osoban način podijelila je s nama obiteljske priče i fotografije te nam približila privatnu stranu profesora Bubanovića kao supruga, prijatelja, oca i djeda. Također, upoznala nas je sa svojim profesionalnim djelovanjem. Posljednje predavanje održala je prof.dr.sc. Ivančica Delaš, nastavnica koja već preko tri desetljeća čini dio našeg Zavoda. Profesorica Delaš je tako predstavila monografiju 100 godina Zavoda za kemiju i biokemiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu koja je izdana upravo povodom našeg stotog rođendana. Izrazito toplim riječima profesorica Delaš približila nam je sadržaj Monografije te oslikala ugođaj prošlih vremena.

Monografija Zavoda koja je tiskana povodom ovog jubileja napisana je u znak poštovanja i zahvalnosti prema svim bivšim djelatnicima koji su tijekom stogodišnje povijesti proveli svoj radni vijek u našem Zavodu, sa željom da buduće generacije na ovim temeljima nastave razvijati struku i znanost, a na ponos svih svojih učitelja te je rezultat dugotrajnog prikupljanja arhivske građe.

 /></p>
<p style=Naslovnica monografije Zavoda objavljene uz potporu zaklade HAZU povodom stogodišnjice Zavoda

 /></p>
<p style= Članovi Zavoda za kemiju i biokemiju u studenom 2018. g.

Pripremili: Kristina Mlinac Jerković i Vladimir Damjanović

Oznake:

100 godina