[ALLIANCE4LIFE] Deset vodećih znanstvenih institucija iz devet zemalja srednje i istočne Europe pokrenule projekt Alliance4Life

Objavljeno 12.03.2018.

Projekt Alliance4Life je rezultat inicijative deset vodećih biomedicinskih institucija iz devet EU-13 država članica. Cilj projekta je smanjivanje razlika i podjela u istraživanju i inovacijama u području biomedicine između EU15 i EU13 zemalja. Europska komisija podržala je ovu novu inicijativu u okviru programa OBZOR 2020 za zdravlje jer se očekuje da rezultati i preporuke Alliance4Life mogu dati korisne prijedloge i time doprinijeti znanstvenoj politici  država članica EU kao i drugim europskim državama.

Unatoč velikim ulaganjima EU u proteklom desetljeću, između istoka i zapada Europe postoji znatan jaz u istraživačkom radu. Institucije članice Alliance4Life smatraju da se u velikoj mjeri rješenje ovog problema može naći u poboljšanju upravljanja kao i razvoju institucionalne kulture.

Konzorcij projekta obuhvaća deset vodećih istraživačkih institucija smještenih u devet manje uspješnih država EU. To su koordinator projekta Sveučilište Masaryk iz Brna, sa svojim CEITEC institutom, zatim International Clinical Research Center – FNUSA- također iz Brna, Češka republika, Slovačku predstavlja Biomedical Research Center SAS iz Bratislave; Hrvatsku Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Poljsku Medicinsko sveučilište u Lodzu; Estoniju Sveučilište u Tartu, Litvu Sveučilište Vilnius; Letoniju Latvijski institut za organsku sintezu; Sloveniju Sveučilište u Ljubljani i Mađarsku Sveučilište Semmelweis iz Budimpešte.

Rad projekta vrijednog 945.000 EUR odvija se kroz tematska područja; „Fokus grupe“  koje će najprije definirati stanje, a zatim predložiti mjere unapređenja. Područja koja su određena kao ključna su Znanstvena evaluacija; Ljudski potencijali i zapošljavanje; Mobilnost, Projekti (financiranje), Bioetika, Transfer tehnologije, Znanstvene usluge („Core facilities“), Komunikacija, a sve njih objedinjuje „Strateška uprava“, koja se sastoji od članova uprava institucija sudionica. Tako naš fakultet predstavljaju članovi Uprave prof. dr. Boris Brkljačić i prof. dr. Davor Ježek, akademik Slobodan Vukičević, prof. dr. Nada Čikeš, prof. dr. Goran Šimić, prof. dr. Ana Borovečki, doc. dr. Filip Sedlić, prof. dr. Srećko Gajović i mr. sc. Smiljka Vikić Topić.

Projekt predstavlja prvi ”bottom-up” akcijski plan čiji je cilj rješavanje postojećih podjela u istraživanju zdravlja i inovacijama međusobnim umrežavanjem manje uspješnih zemalja.

Projekt je započeo u siječnju 2018. godine početnim („Kick off“) sastankom u Brnu (Češka) gdje su predstavnici Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu sudjelovali u izradi deklaracije kojom su se obvezali utjecati na znanstvenu politiku, promicati inovativno istraživanje i ostvariti trajni učinak na dobrobit ljudi.

Članovi konzorcija Alliance4Life uz Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu su:

CZ: CEITEC Masaryk University, International Clinical Research Center – FNUSA
SVK: Biomedical Research Center SAS
POL: Medical University of Lodz
EST: University of Tartu
LTU: Vilnius University
LVA: Latvian Institute of Organic Synthesis
SVN: University of Ljubljana
HUN: Semmelweis University

Alliance4Life – Summary