Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr

Centri, Djelatnici, Studenti
2. 6. 2017.

Održana najavna konferencija za medije

Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu organizira pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović  Dane zdravstvenih karijera u Republici Hrvatskoj koji će se održati 9. i 10. lipnja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Studenti završnih godina biomedicinskih studija i drugi mladi zdravstveni djelatnici dobit će priliku pratiti izlaganja i rasprave te sudjelovati na radionicama koje će im pomoći da pronađu svoje mjesto u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Nakon prošlogodišnjeg uspješno organiziranog prvog “Dana liječničkih karijera u RH” na kojemu je sudjelovalo preko 500 liječnika različitih profila, a još njih 700 pratilo događaj putem live streaminga, ove godine u Centru za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu odlučili su se organizirati dvodnevno događanje “Dani zdravstvenih karijera u RH” koje će uz liječničke obuhvatiti sestrinske, farmaceutske i karijere liječnika dentalne medicine.

Vrlo aktualna i prilično alarmantna tema tiče se odlaska mladih stručnjaka iz Hrvatske u druge europske i svjetske zemlje. Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu mlade zdravstvene djelatnike želi potaknuti i ohrabriti na ostanak u Hrvatskoj, a sve dionike zdravstvenog sustava potaknuti na konstruktivan dijalog kako bi mladima vratili perspektivu za ostanak u Hrvatskoj i osigurali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za krajnje korisnike – pacijente.

Dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Marijan Klarica naglasio je kako je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu oduvijek bio predvodnik novih inicijativa u zdravstvu, što potvrđuje i organizacija ovakvih događanja. Medicinski fakultet ove godine slavi 100 godišnjicu te je kao glavni akter u obrazovanju liječnika i pokrenuo Centar za planiranje zanimanja kako bi svojim studentima omogućio pronalaženje specijalizacije sukladne njihovim afinitetima.

Predstojnik Centra, Danko Relić, dr. med. je izjavio: „Podaci Centra za ovu godinu su još uvijek izrazito zabrinjavajući budući da je u ovoj generaciji studenata završne godine studija medicine udio onih koji su spremni na trajnu emigraciju 40%, a njih samo 12,3% je upisalo fakultet znajući da želi raditi u inozemstvu. Redovito se u javnosti neopravdano ističe kako su financije i zarada na prvom mjestu motiva za odlazak izvan Republike Hrvatske, no prema rezultatima našeg istraživanja upravo su bolji radni uvjeti, želja za boljom edukacijom i pomaganje drugim ljudima glavni motivi studenata zagrebačkog medicinskog fakulteta.“

Anita Galić, mag. pharm., univ. mag. zdravstvenog menadžmenta iz Hrvatskog farmaceutskog društva smatra ovu inicijativu prijeko potrebnom da bi mladi u Hrvatskoj shvatili kako i ovdje mogu postati uspješni u biomedicini, predvoditi nove trendove i biti dijelom globalnih promjena u zdravstvenoj skrbi. „Važno je pravovremeno detektirati trendove u kojima možemo biti konkurentni te učiti iz najboljih svjetskih praksi i inovacija u biomedicini o kojima ćemo čuti na ovogodišnjim Danima karijera. U okviru panela organiziranog u suradnji s HFD-om okupit ćemo lidere i vizionare koji će govoriti o karijerama koje su ukorak s pametnim kapsulama, operacijama čeljusti uz tehnologiju 3D printa, telekabinama u ljekarnama, mHealth aplikacijama i dr.!”

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr.sc. Trpimir Goluža, dr. med. komentirao je masivni odlazak liječnika navodeći da je do ovog trenutka više od 1300 liječnika zatražilo dokumentaciju za odlazak u inozemstvo, a preko 500 liječnika je otišlo nepovratno. Hrvatska liječnička komora će nastaviti s pozitivnim promjenama u zdravstvu, ali situacija je alarmantna te su potrebne hitne i brze promjene.

Tanja Lupieri, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara povodom Dana zdravstvenih karijera pozdravila je poziv za sudjelovanje i predstavljanje sestrinske profesije rekavši: „Naša profesija razvija se i kroz zdravstvene ustanove i direktnim pružanjem zdravstvene njege te kroz sestrinske stručne udruge koje pružaju cjeloživotno učenje i stjecanje znanja i vještina, a koje će se ovom prigodom predstaviti mnogobrojnim sudionicima.“

Cjelokupan program, raspored događanja te mogućnost prijave za besplatno sudjelovanje  na “Danima zdravstvenih karijera u RH” dostupni su na web stranici konferencije: https://mef.unizg.hr/zdravstvene-karijere .

Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osnovan je sa željom za aktivnim utjecanjem na buduće zapošljavanje svojih studenata, ali i drugih zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, kako bi im se olakšalo pronalaženje radnog mjesta i pomoglo u najprimjerenijem izboru specijalizacije. Aktivnosti Centra možete pratiti na web stranici Centra: cpz.https://mef.unizg.hr .
 /> <img class=

Oznake:

Dani zdravstvenih karijera u rh