[FOTO IZVJEŠTAJ] Priče iz ratne bolnice Vukovar 1991.

Objavljeno 25.02.2020.

U ponedjeljak, 17. 2. 2020. na Medicinskom fakultetu održan je simpozij “Priče iz ratne bolnice Vukovar 1991.

U sklopu simpozija sudjelovalo je šest predavača – stručnjaka, koji su proživjeli Domovinski rat, sve njegove tegobe, sudjelovali u organizaciji cjelokupnog saniteta te u brizi i njezi pacijenata. Zato možemo reći da smo poslušali priče “iz prvih redova”.

Predavanje je otvorio prof.dr.sc. Andrija Hebrang s temom „Organizacija saniteta u Domovinskom ratu“. Profesor je započeo govoreći o samome početku rata, o političkoj situaciji i o provedenim protumjerama. Zatim je nastavio o potrebi brze i točne organizacije saniteta u državi koja nije bila pripremljena na otvoreni rat navodeći primjere u kojima je vidljiva smjelost i domišljatost ljudi koja je omogućila da se provede kvalitetna organizacija saniteta uz malo resursa koji su bili na raspolaganju.

Sljedeću temu „Protuepidemijske mjere za vrijeme Domovinskog rata“ iznio je prof.dr.sc. Mate Ljubičić. U istoj je objasnio kako su na temelju epidemioloških podataka iz prethodnih ratova razvili mjere kojima bi spriječili dodatno širenje bolesti među pacijentima i liječnicima. Ovo je bilo ključno, budući da je u prethodnim ratovima bilo jednostavno previše žrtava zaraznih bolesti. Također je iznio i izvanredne te neočekivane rezultate navedenih mjera. Dane statističke informacije pridonijele su razumijevanju uspjeha koji su imali liječnici usprkos toga što su radili u nemogućim uvjetima.

Mr.sc. Vesna Bosanac, dr.med. nastavila je s temom “Organizacija rada u Ratnoj bolnici Vukovar 1991.” Započela je kratkim govorom o gradu Vukovaru te bolnici koja je bez  predaje nastavila raditi. Prikazala je prigodan film koji je pokazao bolnicu u Vukovaru. Tako smo vidjeli izgled  bolnice prije rata, za vrijeme rata te poslije rata. Imali smo priliku saznati ne samo o teškoj povijesti i organizaciji bolnice već i o predanom radu djelatnika danas kao i optimističnim projekcijama budućnosti. Bilo je prekrasno vidjeti kako se bolnica izdigla iz šute i pepela te se i dalje brine o svojim pacijentima – no u jednom sasvim novom, modernom svjetlu.

Teškoće i manjak osnovnih životnih sredstava s kojima su bili suočeni stanovnici Vukovara, a time i osoblje bolnice objasnio je dr. Štefan Biro sa svojom temom „Organizacija logistike u Ratnoj bolnici Vukovar 1991.“ Pokušaji, neuspjesi, ali i svi vrijedni uspjesi nabavljanja hrane, vode, struje, goriva, kisika, vozila i ostalih potrepština koje u miru uzimamo zdravo za gotovo dokaz su ustrajnosti koja nikad nije bila pokolebana. Zahvaljujući pothvatima pojedinaca takva organizacija omogućila je da Vukovar preživi i opstane najteže dane u svojoj povijesti. Dr. Štefan Biro nas je savjetovao da nikada ne odustajemo koliko god se situacija naizgled činila bezizlazna.

Dr. Zoran Aleksijević s temom „Ratna kirurgija u Ratnoj bolnici Vukovar 1991.“ prenio nam je svoja iskustva ratne kirurgije. Govorio je o „tipičnim“ ratnim ozljedama te o tome kako različito ratno oružje ozlijedi pojedinca. Prikazao nam je slike mnogih ranjenika koje su i za naše medicinarske oči bile zastrašujuće. Bilo je nestvarno kako je u takvim uvjetima s manjkom zdravstvenih radnika i opreme uspio zadržati razinu profesionalnosti i uspjeha u liječenju nevjerojatnih i nehumanih ozljeda. Doktor je nastavio govoriti o mnogim improviziranim kirurškim tehnikama na koje je bio prisiljen zbog nedostataka liječničke opreme prisjetivši se bolnih priča pacijenata. Naglasio je da etičnost i liječnička dužnost ne prestaje sa otežanim okolnostima, već da moramo dati sve od sebe da pružimo najbolju moguću medicinsku njegu.

Posljednji dio predavanja iznijela je doc.dr.sc. Agneza Aleksijević, mag. med. techn. s temom “Uloga medicinskih sestara u Ratnoj bolnici Vukovar 1991.” Dala je kratak pregled o radu i požrtvovnosti medicinskih sestara tijekom teških trenutaka u kojima su se našli. Podijelila je s nama inspirativne priče medicinskih sestara koje se su se vratile u bolnicu poslije rata te nastavljaju i danas obnašati svoju dužnost. Prisjetila se svih žrtava kako medicinskog osoblja i sestara, tako i vojnika na bojištima, djece i žena. Podsjetila nas je zašto je bitno ne zaboraviti, prisjetiti se i zapamtiti sve žrtve Domovinskog rata.

Program je završio kratkom riječju našega dekana Marijana Klarice nakon čega se razvila rasprava te je time zaključeno predavanje.

Za kraj, htjeli bismo se u ime Odbora za ljudska prava i mir CroMSIC-a te čitavog Medicinskog fakulteta zahvaliti uzvanicima što su došli i podijelili njihove teške priče i sa nama. Predavanje je bilo izuzetno informativno i poticajno. Kao mladi liječnici trudit ćemo se nastaviti biti jednako požrtvovni, vrijedni i vjerni prema uzoru na hrabre liječnike, sestre i djelatnike vukovarske bolnice!

Hvala svim studentima koji su nam se pridružili.

Vaš CroMSIC
Laura Plešnar, Tamara Vukičević, Lea Jukić