U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 16. studenoga podijeljene su zahvalnice prvim donatorima Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU zahvaljujući kojima je omogućen početak rada najnovijeg muzeja u sastavu Akademije.

Prve donacije pristigle su od Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore te Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Zahvaljujući donacijama pribavljena je oprema za rad Muzeja, oprema za muzejsko spremište, primjerenu pohranu i preventivu zaštitu muzejskih predmeta te je omogućeno izvršavanje prioritetnih muzejskih zadataka kao što su izrada primarne dokumentacije i zaštita građe. Hrvatski muzej medicine i farmacije usmjeren je prema realizaciji svog najvećeg zadatka – adaptaciji prostora za Muzej i uređenje stalnog postava.

Upraviteljica Odsjeka za povijest mediciniskih znanosti HAZU prof.dr.sc. Stella Fatović – Ferenčić podsjetila je da je Hrvatski muzej medicine i farmacije osnovan 7. srpnja 2014.g. rješenjem Ministarstva kulture. U ožujku 2015.g. viša kustosica Silvija Brkić Midžić imenovana je upraviteljicom Muzeja, a za voditelja Muzeja imenovan je akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU.

U ime našeg Fakulteta priznanje je preuzeo akademik Davor Miličić, dekan Fakulteta u proteklom mandatu.

Picture 028