Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr. Molimo studente, prilikom prijave obvezno ispunite i priložite svojem e-mailu upitnik koji se nalazi ovdje.

Centar za međunarodnu suradnju

Na međunarodnoj razini Medicinski fakultet kao institucija, njegove organizacijske jedinice, katedre i pojedinci njeguju suradnju s raznorodnim domaćim i međunarodnim institucijama biomedicinske orijentacije. Ta se suradnja odvija kroz bilateralne i multilateralne ugovore, sudjelovanje u radu akademskih mreža i organizacija, sudjelovanje na stručnim i znanstvenim konferencijama, te konferencijama iz područja unapređenja medicinske edukacije. Od 2010. godine, a naročito od 2011. godine, kad Republika Hrvatska postaje punopravnom članicom europskog Programa cjeloživotnog učenja (LLP), suradnja na programima europske mobilnosti dobiva novi poticaj i postaje sve značajnija. U akademskoj godini 2010/11. prva studentica Medicinskog fakulteta provodi studijski semestra na jednom stranom sveučilištu (Sveučilište Montpellier) i postaje korisnicom Erasmus potpore, dok istovremeno i prvi strani student iz Sveučilišta u Innsbrucku uspješno završava studijski semestar na našem programu studija medicine na engleskom jeziku. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu trenutno ima potpisane bilateralne ugovore u okviru Erasmus programa sa osam europskih sveučilišta sa ukupno ponuđenih 17 razmjenskih mjesta. U sljedećoj akademskoj godini (2011/12.) dogovorena je odlazna mobilnost po Erasmus osnovi za 7 studenata Medicine koji su distribuirani na 4 partnerska Sveučilišta (Hamburg, Tubingen, Montpellier i Pečuh), dok se dolazna mobilnost planira za dvoje studenata. Na razini studentske mobilnosti unutar bilateralnih programa suradnje u protekloj je školskoj godini realizirana suradnja sa Sveučilištem u Hamburgu i Ruskim državnim medicinskim sveučilištem gdje su obavljeni programi ljetne razmjenske studentske prakse na odgovarajućim sveučilišnim klinikama. Također, u okviru višegodišnje suradnje s Lions Club Austria naši studenti koristili su stipendije koje su im omogućile boravak na studentskoj ljetnoj praksi na klinikama i bolničkim odjelima medicinskih centara diljem Austrije.

U sklopu EU programa Basileus koji, u okviru Erasmus Mundus programa – Action 2, obuhvaća zemlje jugoistočne Europe koje nisu članice EU (Balkan Academic Scheme for Internalization of Learning), prošlu je akademsku godinu na Medicinskom fakultetu provelo dvoje studenata iz Medicinskog fakulteta u Prištini. Također je jedna studentica iz Državnog medicinskog sveučilišta u Petrogradu provela studijsku godinu u okviru našeg programa studija na engleskom jeziku.

U protekloj akademskoj godini (2010/11.) bilježi se također znatan broj individualnih mobilnosti stranih studenata koji provode jednomjesečnu studentsku praksu na klinikama našeg fakulteta.

Uz potporu kanadskog akademskog partnera, u okviru bilateralnog ugovora sa Sveučilištem McGill u Montrealu, u akademskoj godini 2010/11. odlazi na stručnu praksu četvero studenata Medicinskog fakulteta.

Bilateralni sporazumi također su osnova mobilnosti nastavnika koji odlaze na partnerska Sveučilišta u Beču, Grazu, Ljubljani, Pečuhu i Bratislavi, a veće delegacije Ruskog državnog Sveučilišta u Moskvi i Medicinskog fakulteta u Zagrebu izmijenile su posjete i definirale temelje buduće nastavne, stručne i znanstvene suradnje.

Uz trajno sudjelovanje u akademskim mrežama (AMSE, AMEE, ASPHER i EUA) Medicinski je fakultet iznimno aktivan u akademskoj organizaciji ORPHEUS (Organization for PhD Education in Biomedicine and Health Sciences in the European System) koja trenutno zajedno sa Svjetskom federacijom za medicinsku edukaciju (WFME) i Udruženjem medicinskih fakulteta Europe (AMSE) radi na standardizaciji međunarodnih programa i izgradnji sustava osiguranja kvalitete doktorskih studija.

Uz razgranatu međunarodnu suradnju iz područja javnog zdravstva Škola Narodnog zdravlja iznimno je aktivna u projektu regionalne suradnje Public Health Training and Research Collaboration in the South-Eastern Europe (PH-SEE). Suradnja je bila inicirana i prvotno financirana od strane Projekta o stabilnosti Jugoistočne Europe kroz German Academic Exchange Service (DAAD) te uz koordinaciju škola narodnog zdravlja u Bielefeldu i Zagrebu. Glavni cilj projekta je razvijanje nastavnih modula radi poboljšanja kvalitete poslijediplomske edukacije iz javnog zdravstva koja se temelji na posebnostima organizacije javnog zdravstva zemalja Jugoistočne Europe.

U kontekstu međunarodnih ljetnih škola naročito je prepoznata Ljetna škola iz urgentne medicine (Dubrovnik Summer School in Emergency Medicine) koje se je koncem srpnja 2011. održala po osmi put u Dubrovniku uz sudjelovanje značajnog broja studenata iz inozemstva.

Od ostalih djelatnosti Centra za međunarodnu suradnju posebno je prepoznata važnost čitavog spektra poslova vezanih uz priznavanja naših obrazovnih kvalifikacija i dobivanje liječničke licence za naše diplomante koji su nastavili svoju karijeru u sustavu zdravstva Sjedinjenih Američkih Država. Pri tome je voditelj Centra zadužen za vođenje složenog procesa verifikacije i usklađivanja s formalnim zahtjevima licencnih tijela pojedinih američkih saveznih država koje se žele uvjeriti u kojoj su mjeri programi medicinske edukacije podudarni. U Centru se također vodi registar naših liječnika koji rade u sustavu zdravstva Sjedinjenih Američkih Država. Ta je baza potencijalno vrijedan izvor informacija za planiranje i uspostavu buduće individualne i institucijske suradnje. Vezano za integraciju u sustav zdravstva SAD-a, Centar njeguje dugogodišnju suradnju s Educational Commission for Foreign Medical Graduates i pruža pomoć i konzultantske usluge oko udovoljavanja formalnih zahtjeva vezanih za prijavu američkog licencnog ispita (USMLE)

U kontekstu međunarodnih edukacijskih i znanstvenih projekata Centar za međunarodnu suradnju razmjenjuje informacije i koordinira poslove s Uredom za znanost i transfer tehnologija koji je primarno zadužen za diseminaciju informacija o međunarodnim projektima te za njihovu prijavu.

Kontakt

Prof. dr. sc. Boris Brkljačić

Prodekan za međunarodnu suradnju / ECTS koordinator

boris.brkljacic@mef.hr

 

Drago Horvat prof.

Voditelj centra

+385 1 45 66 903

+385 1 45 66 701

dhorvat@mef.hr

Jasna Turković mag.

Koordinatorica mobilnosti

+385 1 45 66 903

jasna.turkovic@mef.hr