Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr

Djelatnici, Studenti
24. 12. 2015.

Obilježen Dan Medicinskog fakulteta i 98. obljetnica djelovanja

17. prosinca 2015.g. obilježena je 98. obljetnica postojanja i djelovanja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća održanoj u dvorani Miroslav Čačković.

Dekan prof.dr.sc. Marijan Klarica u uvodnom obraćanju istaknuo je da je u proteklih 98 godina postojanja, u više ili manje teškim vremenima, Medicinski fakultet sa svojim djelatnicima uvijek obavio svoju zadaću na najvišoj razini za dobrobit života i zdravlja stanovnika Hrvatske te da je zahvaljujući u prvom redu našoj ustanovi hrvatska medicina po mnogim parametrima bila i jest iznadprosječno uspješan i međunarodno uočljiv segment hrvatske znanosti i općenito stvaralaštva.

Dekan se osvrnuo na brojne probleme i prepreke s kojima se Fakultet susreće (prije svega materijalne i kadrovske naravi) te da unatoč njima Fakultet uspješno izvršava sve svoje zadaće i to na zavidnoj razini. U tijeku je uspostava nastave na 49 poslijediplomskih specijalističkih i subspecijalističkih programa studija i još 6 studija bez specijalizacije. Fakultet ima iznadprosječnu produktivnost i znanstvenu izvrsnost unutar Sveučilišta i Republike Hrvatske; sjedište je dva znanstvena centra izvrsnosti, a to su Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu (direktori su prof.dr.sc. Davor Ježek i akademik Slobodan Vukičević) i Znanstveni centar izvrsnosti  za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost (direktor prof.dr.sc. Miloš Judaš).

U protekloj godini obranjeno je 76 doktorata na našem Fakultetu. Trenutno imamo 15 međunarodnih projekata  od kojih 5 u sklopu programa HORIZON 2020  i  2 projekta u FP7. Na nacionalnoj razini (HRZZ) imamo 14 aktivnih projekata, a još 8 prihvaćenih čeka odobrenje financiranja. Uz to tu je preko 60 projekata financiranih preko Sveučilišta u Zagrebu.

Za različite aktivnosti studentskih udruga  (timovi časopisa Medicinar i Gyrus, različitih studentskih sekcija, plesne grupe, pjevačkog zbora, CROSS-a,  EMSE, SPORTMEF-a, humanijade, do  organizacije studenskih domaćih i međunarodnih skupova i drugih oblika aktivnosti) na našem Fakultetu izdvojeno je iz vlastitih sredstava više od 700.000,00 kuna.

Budući da će naš Fakultet 17.12.2017. slaviti stotu obljetnicu svog postojanja novi Dekanski kolegij je zajedno sa Odborom za njegovanje tradicije Medicinskog fakulteta već pokrenuo važne aktivnosti o kojima će se uskoro znati puno više.

Nakon dekana nazočnima se obratio rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Boras uz kojega su svečanoj sjednici nazočile prof.dr.sc. Ivana Čuković – Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom, prof.dr.sc. Mirjana Hruškar, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete te prof.dr.sc. Miloš Judaš, prorektor za znanost međuinstitucijsku i međunaordnu suradnju.

U ime Hrvatskog sabora pozdravni govor je uputio potpredsjednik prof.dr.sc. Željko Reiner, a u ime ministra zdravlja RH pozdrave je uputio zamjenik ministra prim.mr.sc. Marijan Cesarik.

Nagrada “Medicina” se tradicionalno dodjeljuje za humanost i etičnost u čast i slavu Medicine, Domovine i Čovjeka. Nakon obrazloženja akademika Marka Pećine nagradu za akademsku godinu 2014./15. dekan Klarica je uručio predstavnicima Udruge darivatelja krvi.

Za međunarodnu suradnju nagradu je dobio Bart H. Bijnens, PhD, a za znanstvenu produktivnost tijekom izrade disertacije dekanovom nagradom i pohvalnicom nagrađeni su dr.sc. Ivica Matak i dr.sc. Neven Papić.

Zahvalnice i priznanja za doprinos Fakultetu dodijeljeni su zaposlenicima koji su ove akademske godine umirovljeni, a u njihovo ime nazočnima se obratila prof.dr.sc. Gordana Pavleković.

Svečanoj sjednici nazočio je i mr.sc. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore, dekani u proteklim mandatima akademik Davor Miličić, prof.dr.sc. Nada Čikeš, akademik Ivica Kostović te brojni ugledni gosti – predstavnici drugih fakulteta, sveučilišta, institucija, zaposlenici, studenti i prijatelji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Studentski pjevački zbor “Lege artis” svojim prekrasnim izvedbama uljepšao je svečanu sjednicu Fakultetskog vijeća. a fotografije sa svečane sjednice zaslugom ekipe Studmef-a možete pogledati ovdje.