[PREDSJEDNICA RH] Održan okrugli stol Vijeća mladih na temu „Biti mlad i ostati živjeti u Hrvatskoj“

Objavljeno 06.07.2018.

U organizaciji Vijeća mladih Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u srijedu 4. srpnja 2018.g. održan je okrugli stol na temu „Biti mlad i ostati živjeti u Hrvatskoj“ na kojem su sudjelovali mladi iz cijele Hrvatske, a koji su svojim konstruktivnim kritikama i prijedlozima temeljenim na vlastitim iskustvima dali doprinos rješavanju raznih poteškoća s kojima se svakodnevno susreću, želeći ostati živjeti i raditi ili se vratiti u Hrvatsku.

„Vrijeme kada smo morali posebno upozoravati koliko je ova tema iznimno važna za našu domovinu, sada je na svu sreću iza nas. Zadovoljna sam što doista, na svim razinama našeg društva, od lokalnih zajednica do resornih ministarstava, operativnih tijela naše države možemo prepoznati volju i napore kako bi se preokrenuli negativni demografski trendovi“, kazala je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u uvodnom obraćanju.

Istaknula je kako je Prijedlog populacijskih mjera „živi“ dokument te potpuno otvoren dodatnim prijedlozima, iskustvima, provjerama, izračunima i svemu što može pridonijeti rješavanju gorućeg vala odlazaka mladih ljudi i cijelih mladih obitelji izvan naše Domovine. U tom smislu zahvalila je svima koji su već poslali svoje prijedloge i komentare te dodala kako će se svi ti prijedlozi uzeti u obzir prilikom redigiranja Prijedloga populacijskih mjera.

Nadalje, Predsjednica je istaknula kako je važno i dalje poticati raspravu u javnosti, pa tako i ovim okruglim stolom čija namjera je postavljati pitanja te nametati dijalog o ključnoj temi populacijske politike u javnosti, u medijima, ne samo o problemima, nego i o pozitivnim primjerima. „Iskustva, prijedlozi upravo vas mladih su nam pri tome važna, jer sigurno pridonose rješavanju i akutnih i kroničnih problema“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Koordinator Vijeća mladih Predsjednice Danko Relić, predstojnik Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu našeg Fakulteta uvodnom je prezentacijom upoznao Predsjednicu i sudionike okruglog stola sa istraživanjem koje provodi Centar, a vezano za mišljenja i stavove studenata završne godine studija medicine (sada mlade liječnike) u protekle 3 godine o pitanjima vezanim za emigraciju. Istaknuo je kako mladi liječnici ne pomišljaju na odlazak primarno zbog zarade i financija, iako smatraju da će izvan Hrvatske imati bolji standard, koliko zbog toga što smatraju da će ih se više cijeniti, da će imati bolje radne uvjete te da će im napredovanje i kvalitetnija edukacija biti dostupnija negdje drugdje.  Naveo je kako su razlozi odlaska u najvećoj mjeri nepovjerenje u sustav, neinformiranost i kolektivna nesigurnost pa bi se u slučaju zdravstvenih djelatnika svakako trebalo ići na pravovremeno informiranje, kvalitetniju i strukturiranu edukaciju nakon završetka diplomskog obrazovanja te na tzv. egzistencijalne mjere, odnosno olakšice za zasnivanje obitelji.

Zahvalivši sudionicima na sudjelovanju na okruglom stolu, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako bi izdvojila neke teme i prijedloge koje treba uzeti na razmatranje, odnosno uvrstiti u katalog mjera demografske revitalizacije, s obzirom na zajedničku misiju ostanka ili povratka mladih u Domovinu.

„Pravo domoljublje je vaša pozitivna perspektiva, pozitivni stav prema svojoj zemlji, jer prevladavajuću apatiju i pesimizam mijenjate upravo vi svojim prepoznavanjem pozitivnih strana života u Hrvatskoj i isticanjem mnogih dobrobiti i jedinstvenih uvjeta ove naše prekrasne zemlje, na koje često zaboravljamo i uzimamo ih ‘zdravo za gotovo’“, zaključila je Predsjednica Republike.

Sudionici okruglog stola s Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović