Sporazum o suradnji na razvoju i održavanju sustava Dabar

Objavljeno 07.03.2016.

4. ožujka 2016. u Srcu je svečano potpisan Sporazum o suradnji na razvoju i održavanju sustava Dabar– sustava digitalnih akademskih arhiva i repozitorija. Tim je Sporazumom pet vodećih institucija akademske zajednice ujedinilo svoja znanja i iskustva s ciljem postizanja sinergijskog učinka na razvoju i održavanju nedavno uspostavljenog sustava Dabar.

Sporazum su u ime svojih institucija potpisali:

  • dr. sc. Zoran Bekićravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu
  • dr. sc. Tome Antičić,ravnatelj Instituta Ruđer Bošković
  • dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice
  • prof. dr. sc. Vlatko Previšić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
  • prof. dr. sc. Davor Ježek, prodekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u ime dekana prof. dr. sc. Marijana Klarice.

 

Na svečanom potpisivanju Sporazuma prisutnima se obratio i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, ukazavši na važnost brige za podatke i cjelokupnu digitalnu imovinu, kao i na osiguravanje otvorenog pristupa rezultatima istraživanja i obrazovnim sadržajima.

Potpisnici sporazuma su između ostaloga naglasiti svoju namjeru da se Dabar kao nacionalna infrastruktura za pohranu digitalnih sadržaja i otvoreni pristup u potpunosti uskladi i poveže sa sličnim europskim i globalnim infrastrukturama i projektima, te da se time osigura vidljivost i prepoznatljivost hrvatskih institucija i pojedinaca u europskom i globalnom istraživačkom i obrazovnom prostoru.

Središnja medicinska knjižnica kao predstavnik Medicinskog fakulteta od početka je aktivna u razvoju ovog projekta, a repozitorij diplomskih radova našeg fakulteta – Dr Med bio je prvi repozitorij otvoren u sustavu Dabar.

Izvješće s potpisivanja dostupno je OVDJE