Životne navike i okoliš-determinante zdravlja ili bolesti?semestar=3

Naziv kolegija

Životne navike i okoliš-determinante zdravlja ili bolesti?semestar=3

ECTS

2.0

Status

Izborni kolegij

Izvedba nastave

P6/S15/PK4

Izvođači kolegija

izv. prof. dr. sc. Jasna Pucarin-Cvetković, Voditelj predmeta
prof. dr. sc. Jagoda Doko Jelinić, Suvoditelj predmeta
doc. dr. sc. Milan Milošević, Nastavnik

Studiji na kojima se izvodi

Medicina

Opće napomene o predmetu i organizaciji nastave

Predmet:  ŽIVOTNE NAVIKE I OKOLIŠ – determinante zdravlja ili bolesti?


Voditelj: Izv. prof. dr.sc. Jasna Pucarin-Cvetković


Suvoditelj:  Prof.dr.sc. Jagoda Doko Jelinić


Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet


Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“


Katedra za zdravstvenu ekologiju, medicinu rada i  sporta


Rockefellerova 4


10 000 Zagreb


Struktura predmeta

  1. Prehrana i zdravlje: Etiologija kroničnih nezaraznih bolesti. Aktualni epidemiološki pokazatelji utjecaja prehrane na zdravlje populacije. Rizični čimbenici u prehrani. Osnovni principi pravilne prehrane. Određivanje pravilnog načina prehrane za pojedine dobne skupine.

  2. Deklaracija prehrambenih proizvoda - putokaz za pravilnu prehranu:  EU legislativa, razumijevanje deklaracija na proizvodu i njihova primjena u cilju postizanja uravnotežene i zdravstveno ispravne prehrane.

  3. Utjecaj oglašavanja na prehrambene navike: Različiti mediji i njihov utjecaj na odabir namirnica u različitim dobnim skupinama.

  4. Utjecaj razine urbanizacije na kvalitetu življenja: Epidemiološka istraživanja povezanosti načina  života i zdravstvenog stanja populacije obzirom na razinu urbanizacije. Javnozdravstvene mjere za unapređenje zdravlja ruralnog stanovništava. 

  5. Alkohol; epidemiološke studije o utjecaju alkohola na zdravlje i razvoj kroničnih nezaraznih bolesti. Ponašanja povezana s konzumacijom  alkohola posebice u mladih.

  6.  Tjelesna aktivnost: Utjecaj tjelesne aktivnosti na prehrambeno stanje pojedinca i i zdravlje u cjelini.  

  7. Onečišćenje zatvorenih prostora: fizikalne i kemijske štetnosti.  Prednosti i nedostaci uporabe klimatizacijskih uređaja. 

  8. Učinci umjetne rasvjete na ljudsko zdravlje.

  9. Učinci buke na zdravlje s posebnim naglaskom na populaciju mladih.



   10.  Stres: Izloženost stresu na radnom mjestu i životnom okolišu. Kvantifikacija stresnih događaja. Metode prevencije i suočavanje sa stresom.


Provjera znanja

1 seminarski rad tijekom nastave uvjet za usmeni ispit


Usmeni ispit


Nastavno štivo


OBVEZNA LITERATURA:


1. Capak K, Colić Barić I, Musić Milanović, S, Petrović, G, Pucarin-Cvetković J, Jureša V i sur. Nacionalne smjernice za prehranu učenika u osnovnim školama. Zagreb: Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, 2013.


2. Pucarin-Cvetković J. Sol u prehrani-čimbenik rizika za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti. U: Šatalić Z, ur. 100 (i pokoja više) crtica iz znanosti o prehrani. Zagreb: Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionsta; 2013, str.214-15.


DOPUNSKA LITERATURA:


1. Senta A, Pucarin-Cvetković J, Doko Jelinić J. Kvantitativni modeli  namirnica i obroka, Medicinska naklada, Zagreb, 2004.


2. Cohen S,Kamarck T, Mermeistein R. A global measure of perceived stress. JHSB. 1983:24:386-96.


3. Booth, M.L. Assessment of Physical Activity: An International Perspective. Research Quarterly for Exercise and Sport. 2000; 71(2): s114-20


4.  Handouts


5. PAC  questionnaire


Plan