Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr

Djelatnici, Natječaji, Studenti, Znanost
22. 12. 2017.

Noć istraživača 2018.

U okviru programa Obzor 2020. otvoren je poziv MSCA-NIGHT-2018 čiji je cilj dodjela sredstava za popularizaciju znanosti i organizaciju događanja u 2018. i 2019. godini diljem Europe, pod nazivom Noć istraživača (zadnji petak u rujnu).

Glavne poruke Noći istraživača naglašavaju važnost znanstvenog istraživanja u svakodnevnom životu te uzbudljivost i zanimljivost znanstvenog života i profesije! Zajedničke aktivnosti istraživača s različitih područja kroz predstavljanje svojeg rada u javnosti, na ulicama i trgovima u 8 hrvatskih gradova u opuštenom i veselom ozračju svakako će osigurati vidljivost znanstvenog doprinosa društvu i približavanje znanosti široj javnosti.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja vjeruje da je organizacija događanja s ciljem popularizacije znanosti ključna za predstavljanje rezultata znanstvenih istraživanja široj publici na način da je ono zanimljivo i dostupno te lako razumljivo.

Budući da slično događanje u RH nije organizirano u zadnje dvije godine, ove je godine Ministarstvo odlučilo preuzeti inicijativu te okupiti ustanove iz sustava znanosti s ciljem prijave na poziv MSCA-NIGHT-2018 za financiranje organizacije Noći istraživača na hrvatskim znanstvenim organizacijama.

Sveučilište u Zagrebu se kao partner uključilo u pripremu projektnog prijedloga te vas ovim putem pozivamo da nam dostavite svoje prijedloge aktivnosti koje bi zajednički organizirali u okviru ovog projekta. Prijedloge planiranih aktivnosti potrebno je opisati popunjavanjem obrasca koji se nalazi ispod teksta.

Smjernice za prijedloge aktivnosti i popunjavanje obrasca:

  • Tematske odrednice za planirana događanja: s obzirom da je 2018. europska godina kulturnog nasljeđa, za 2018. se mogu planirati aktivnosti koje bi se uklopile u tematski okvir “Celebrating past“ , a za 2019. „Building future“
  • Ciljevi aktivnosti : Offering all the categories of the public at large, regardless of age and scientific bacground, as broad as possible a range of activities – directly and actively involving both researchers and audience; combining in a balanced way entertainment and „education to science through researchers“; contributing to enhancing the public recognition and appraisal of researchers and their work
  • Opis aktivnosti (kao npr. za otvorene dane i Smotru Sveučilišta): hands-on experiments, demos, simulations, science shows, games, competitions, contests, exhibitions, presentation of prototypes, quizzes, speed dating, crime investigation, orienteering, display of films
  • Za svaku aktivnost ispunjava se poseban obrazac (kopirati obrazac u privitku ovisno o broju predloženih aktivnosti)
  • Ciljna skupina: učenici, studenti, javnost
  • Uključiti istraživače čija su istraživanja financirana od strane EU (prednost H2020); posebno se potiče uključivanje Marie Sklodowska-Curie fellows!
  • Za istraživače koji će sudjelovati u događanjima Noći istraživača u direktnoj komunikaciji s publikom mogu se planirati specijalizirani treninzi za communication, accessibility, clarity, entertainment.

Zbog kratkoće rokova za prijavu projektnog prijedloga svoje prijedloge pošaljite najkasnije do 12.01.2018. na adresu amihalic@unizg.hr (cc sandra.kramar@unizg.hr , vesna.kotarski@unizg.hr)

Prijavu projektnog prijedloga koordinira Središnji ured za znanost i tehnologiju (Arijana Mihalić, amihalic@unizg.hr) uz podršku Središnjeg ureda za odnose s javnošću (Sandra Kramar, sandra.kramar@unizg.hr) i Ureda za EU projekte (Vesna Kotarski, vesna.kotarski@unizg.hr).

Obrazac za popunjavanje – Noć istraživača 2018

 

Oznake:

Unizg