Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr. Molimo studente, prilikom prijave obvezno ispunite i priložite svojem e-mailu upitnik koji se nalazi ovdje.

Zdravlje u zajednici

Poseban i iznimno kvalitetan oblik provođenja terenske nastave je na predmetu Zdravlje u zajednici na završnoj (šestoj) godini Integriranog studija medicine na hrvatskom i engleskom jeziku. Predmet Zdravlje u zajednici provode nastavnici Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ od 1952. godine i temelji se na pristupu da je područje djelovanja liječnika gdje ljudi žive, rade i gdje se školuju, a ne samo laboratoriji, ordinacije, bolnice i klinike. Cilj nastave je upoznati studente sa svim kompleksnim elementima koji utječu na zdravlje i život stanovnika jedne zajednice.

Boravak u zajednici traje tjedan dana, a male skupine studenata (15 – 20 studenata) borave izvan Zagreba, uz mentorstvo dvoje nastavnika izvan Zagreba, na području županije koja je većim dijelom ruralno područje. Program prakse sastoji se od četiri područja: sudjelovanje studenata u redovnim aktivnostima lokalne zdravstvene službe (ne samo liječnika nego i patronažnih sestara), posebnih programa istraživanja na terenu (u kućama, na radnim mjestima, u školama), zdravstveno‐odgojnih aktivnosti (u školama, vrtićima, kućama), sudjelovanje u nacionalnim preventivnim programima koji se provode u lokalnoj zajednici (rano otkrivanje raka dojke, raka debelog crijeva) i zdravstvenoekološkog programa (analiza vode i vodoopskrbe, dispozicija otpada, itd.). S ciljem upoznavanja sa životom jedne sredine, uključen je i obilazak povijesnih, kulturnih, gospodarstvenih, prirodnih i drugih znamenitosti kraja u kojem se praksa obavlja. Osim svakodnevnog razgovora o zapažanjima i aktivnostima proteklog dana, studenti vode vlastiti dnevnik u koji dodatno zapisuju aktivnosti i zapažanja, ocjenjuju vlastiti rad te kvalitetu organizacije i sadržaja prakse.