Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se istoga dana obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr

100 godina fakulteta, Djelatnici, Studenti
24.04.2017.

Otvorenje izložbe “Medicina Sacra – Štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine”

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Podružnica Branimir Richter Zagreb pozivaju Vas na otvorenje izložbe Medicina Sacra “Štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine” u srijedu 26. travnja 2017. u 13 sati na drugom katu novog dekanata Medicinskog fakulteta, Šalata 3, Zagreb.

Izložba je organizirana povodom stote obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Izložba će biti otvorena do 2. lipnja 2017. svaki dan od 8 do 20 sati.

Ulaz besplatan!

KONCEPCIJA IZLOŽBE MEDICINA SACRA

Kako i sam naslov govori, ova izložba ima za cilj osvijetliti povezanost medicine i farmacije s kršćanskom tradicijom i duhovnošću kroz cijelu povijest zapadne kulture, od Isusa liječnika, svetoga Luke Evanđelista i svetih Kuzme i Damjana preko svetaca zaštitnika od bolesti i svetih liječnika iz srednjega i novoga vijekado suvremenih hospicija i Caritasovih ljekarni. Tema je prikazana na plakatima, na sažet i pregledan način, pomoću odabranih tekstova i ilustracija koje su djelomice preuzete iz literature, a većim dijelom prikazuju građu iz zbirki Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU te nekoliko odabranih slika iz fundusa Strossmayerove galerije starih majstora HAZU.

Predstavljene su tri skupine muzejskih predmeta: narodna baština vezana za štovanje svetih zaštitnika od bolesti, sakralni umjetnički predmeti iz hrvatskih ljekarni te tiskana građa koja svjedoči o svetačkim imenima zdravstvenih ustanova i o štovanju svetaca zaštitnika medicinske i farmaceutske profesije.

Tekstualni i ilustrativni izložbeni sadržaji osvjetljuju svetost poziva liječnika, ljekarnika i svih onih koji brižno skrbe za zdravlje bližnjih, jer oni ne liječe samo ljudska tijela, nego svojim zdravim duhom, predanim radom i ljudskom toplinom kod bolesnika osnažuju vjeru, nadu i ljubav. Stoga je ova izložba i povod da se sjetimo ne samo svetih liječnika iz prošlosti, nego i naših samozatajnih suvremenika koji nesebično skrbe o bolesnima i nemoćnima čineći svakodnevno tjelesna i duhovna djela milosrđa.

Autorica izložbe

Silvija Brkić Midžić, viša kustosica, upraviteljica Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU