Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studirajte na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu! U tijeku su natječaji za upis na Integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine te na Diplomski studij sestrinstva. Više obavijesti dostupno je na https://mef.unizg.hr/upisi/diplomski/.

EMSA

EMSA (https://www.facebook.com/emsaZageb1/) je akronim za European Medical Students Association, udrugu koja okuplja podružnice sa medicinskih fakulteta po cijeloj Europi s aktivnošću na poljima javnog zdravstva, edukacije u medicini, znanosti, medicinske etike i Europskih integracija. EMSA Zagreb, kao nevladina organizacija, jedna je od najstarijih podružnica koju su osnovali studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu i koja je aktivna već više od 20 godina, te slijedi sve stupove EMSA-e Europe.

SSHLZ, tj. Studentska sekcija Hrvatskog liječničkog zbora je, kako joj i samo ime kaže, jedna od sekcija koje djeluju u sklopu krovne organizacije Hrvatski liječnički zbor. Navedene udruge dijele iste članove,redom studente Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a ujedno zajednički organiziraju sve projekte- Ljetna škola hitne medicine, Zagreb International Medical Summit, Teddy Bear Hospital i u suradnji sa Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Natjecanje u kliničkim vještinama.

Cilj Ljetne škole hitne medicine (https://www.facebook.com/DubrovnikSummerSchool/) u Dubrovniku je učenje i vježbanje osnovnih vještina potrebnih u hitnoj medicini i prvoj pomoći kroz razne radionice (osnovne kirurške vještine i tečaj šivanja, trauma radionice i scenariji, traumatska ozljeda mozga, hitna stanja u pedijatriji, radionica izvlačenja utopljenika iz vode), različitih predavanja i ILS tečaj Europskog reanimatološkog društva u sklopu kojeg studenti dobivaju međunarodno priznati certifikat. Školu je kroz godine uspješno pohađalo stotine studenata medicine iz raznih dijelova Europe i svijeta.Ponosni smo što su prof. Maaret Castren, bivša predsjednica Europskog reanimatološkog društva sa HUCS, Helsinki te prof. Jerry Nolan, predsjednik Europskog reanimatološkog društva sa Sveučilišta u Bristolu održali predavanje u našoj školi što nama puno znači.Uz obrazovno znanstveni dio škola se trudi pokazati ljepote Dubrovnika i okolice kroz slobodne aktivnosti koje uključuju organiziran izlet na otok Lokrum, razgledavanje Dubrovačkih zidina i grada te posjete Dubrovačkim ljetnim igrama i Culture club Revelin koji se nalazi unutar samih zidina.

ZIMS – Zagreb International Medical Summit (https://www.facebook.com/zims.hr/) je studentski kongres koji okuplja studente i mlade liječnike iz područja biomedicinskih znanosti, s naglaskom na znanost u medicini. Projekt je osnovan 2000. godine u organizaciji dviju udruga – EMSA Zagreb i SSHLZ Zagreb. Od tada se održava svake godine u 11. mjesecu sa sve većim odazivom iz cijele Europe, ali i svijeta. Traje 4 dana i obuhvaća bogati znanstveni i društveni program. Broj participanata godišnje je oko 70, a mogu sudjelovati aktivno izlagajući radove ili pasivno, sudjelujući u radionicama te predavanjima. Svi sažetci se objavljuju u Knjizi sažetaka, koja se tiska kao dodatak časopisu Liječnički vjesnik. Najbolje ocijenjen znanstveni rad ima mogućnost objave kao „full text“ u Liječničkom vjesniku, citiranom medicinskom časopisu. Na kongresu sudjeluju i gosti predavači, profesori Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Osim predavanja, participanti imaju mogućnost sudjelovanja u praktičnim radionicama vezanim uz kliničke vještine (npr. radionica kirurškog šivanja, radionica prve pomoći, radionica očitavanja EKG-a, itd.). Društveni program obuhvaća organizirano razgledavanje grada Zagreba, jednodnevni izlet, te svakodnevne večernje programe s ciljem zbližavanja participanata i upoznavanja hrvatskih ljepota i kulture.

Bolnica za medvjediće (https://www.facebook.com/bolnicazamedvjedice/) projekt je pokrenut s ciljem otklanjanja straha od bijelih kuta u djece predškolske dobi koji se javlja zbog nepoznatih te često neugodnih okolnosti u kojima se dijete nalazi pri prvim susretima s bolesti, liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima. Posebno osmišljenim interaktivnim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te osnovnim postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda. Na taj način pripremamo najmlađe na situaciju u kojoj će i oni sami biti bolesni i trebati pregled liječnika te pokušavamo umanjiti potencijalni strah koji bi se tada mogao javiti. Pritom dijete zauzima ulogu staratelja koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te ju zajedno kroz igru pregledava i liječi. U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina, koji na ovaj način razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika.
Uz već navedeno, posebna pozornost je usmjerena i edukaciji djece o zdravlju
Radionice se tijekom godine održavaju više puta mjesečno u različitim dječjim vrtićima na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije te se jednom godišnje u parku Zrinjevac organizira i velika Bolnica za medvjediće na otvorenom gdje surađujemo s brojnim partnerima.

Natjecanje u kliničkim vještinama (http://usfmbh.wixsite.com/cpsa/klinike-vjetine) (Clinical Skills Event, CSE) je najmlađi projekt EMSA-e Zagreb , organiziran u suradnji sa studentskom udrugom CPSA (Croatian Pharmaceutical Students Association). Natjecanje je koncipirano kao međusobno ogledanje u znanju i vještinama 10 timova od kojih svaki čini 5 studenata: 2 studenta medicine, 2 studenta farmacije te 1 student medicinske biokemije. Odvija se u dva dana, prvi dan se održavaju predavanja u domeni teme natjecanja te se kroz probni slučaj objasne pravila natjecanja i sustav bodovanja. Drugi dan slijedi samo natjecanje, natjecatelji su nasumično podijeljeni u timove te zajedničkim snagama i znanjem moraju riješiti zanimljiv klinički slučaj. Najbolja 3 tima prema bodovanju komisije se plasiraju u usmeni dio natjecanja. Pred komisijom prezentiraju slučaj te odgovaraju na dodatna pitanja i pojašnjavaju razloge svojih terapijskih odluka. Najbolji su također i nagrađeni. Sudionici pokazuju svoje znanje i snalažljivost, a najvažnije od svega, timski rad i zajedničko odlučivanje u donošenju dijagnostičko-terapijskih odluka. Ideja u organiziranju ovog natjecanja je upravo naglašavanje potrebe za multidisciplinarnošću i timskim radom ovih struka.