[CERRM] Održano svečano predstavljanje projekta Znanstvenog centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu

Objavljeno 03.01.2018.

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u srijedu 29. studenog 2017. održano je svečano predstavljanje projekta Znanstvenog centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu „Reproduktivna i regenerativna medicina – istraživanja novih platformi i potencijala” te u sklopu programa Obzor 2020, projekta OSTEOproSPINE..

Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu sastoji se od dvije istraživačke jedinice koje imaju definirani ustroj i temeljne aktivnosti. Voditelj jedinice Biomedicinsko istraživanje reprodukcije i razvoja, prof. dr. sc. Davor Ježek je nakon pozdravne riječi predstavio rad  tima i planirane aktivnosti u nadolazećem projektnom razdoblju. Voditelj jedinice Regenerativna medicina, akademik Slobodan Vukičević predstavio je detaljno razrađenu osnovu projekta uz prikaz ciljeva i hodograma aktivnosti projekta.

Projekt Znanstvenog centra izvrsnosti „Reproduktivna i regenerativna medicina – istraživanja novih platformi i potencijala“ omogućit će otkrivanje novih molekularnih mehanizama bolesti u području reproduktivne i regenerativne medicine, kreiranjem inovativnih znanstvenih i medicinskih alata, postupaka i proizvoda, a usporedo povećati kompetitivnost postojećih i novo obrazovanih znanstvenika kao i gospodarstvenu kompetitivnost Hrvatske u sektoru farmaceutike i zdravstva. Projekt ukupne vrijednosti 5 milijuna eura je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

U kolovozu 2017. EU komisija za znanost dodijelila je Hrvatskoj drugi put koordinaciju znanstvenog inovativnog projekta OSTEOproSPINE u programu Obzor 2020 (Research and Innovation Action – Personalised Medicine) kojim će se klinički testirati sigurnost i učinkovitost lijeka Osteogrow u bolesnika sa degenerativnim bolestima intervertebralnog diska u Austriji i Hrvatskoj. Koordinator je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a sudjeluje još 12 ustanova iz 6 država Europe. Pozitivan ishod u ovom ispitivanju će potvrditi osteogeni kapacitet Osteogrow / OSTEOproSPINE u postupcima spinalne fuzije kralježnice, osigurati podatke koji ga razlikuju od proizvoda dostupnih na tržištu što će imati značajnu refleksiju na komercijalizaciju proizvoda. O novo dobivenom znanstveno-istraživačkom projektu OSTEOproSPINE programa Obzor 2020 govorila je izv. prof. dr. sc. Lovorka Grgurević.

Detaljnije o samom Centru i aktivnostima na službenim web stranicama.

Prof. dr. sc. Davor Ježek

Akademik Slobodan Vukičević

Prof. dr. sc. Lovorka Grgurević