Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se istoga dana obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr

Djelatnici, Studenti
05.04.2017.

Blagoslov grobnice za dragovoljne darivatelje tijela

Obavještavamo Vas da će se dana 6. travnja 2017. godine u 11 sati na Zagrebačkom krematoriju održati ispraćaj osoba koje su dragovoljno darivali tijela i blagoslov grobnice.

Grobnicu će blagosloviti izaslanik kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup Zagrebački. Kako bi se omogućilo dostojno mjesto za pokapanje posmrtnih ostataka dragovoljnih darivatelja koji nemaju obiteljsku grobnicu izgrađena je grobnica Zavoda za anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na Zagrebačkom krematoriju. Nova grobnica je umjetničko djelo akademskog kipara Slavoljuba Drinkovića. Grobnica predstavlja veliki uspjeh Sveučilišta, posebno Medicinskog fakulteta koji je na ovaj način po prvi puta dobio dostojanstveno, mirno mjesto kao vječno počivalište za sve one dragovoljne darivatelje koji svoje tijelo nakon svoje smrti ostavljaju znanosti.

Latinska izreka  Mortui vivos docent (mrtvi poučavaju žive), nalazi se upisana u mnogim anatomskim institutima diljem svijeta. Ove riječi imaju duboki smisao i ukazuju na veliku važnost  potrebe za ljudskim anatomskim preparatima u daljnjem obrazovanju i istraživanju.

Anatomija, znanost o građi ljudskog tijela, jedan je od najvažnijih predmeta u temeljnom obrazovanju liječnika, stomatologa i drugih zdravstvenih djelatnika. U medicini, detaljno proučavanje i obnavljanje znanja iz anatomije temelj je trajnog stručnog usavršavanja liječnika kroz razne tečajeve. Osim što koriste za edukaciju, darovana tijela koriste se i za istraživanje i razvoj novih kirurških zahvata, kao što su razvoj novih artroskopskih operacija, zahvata u plastičnoj kirurgiji, simulaciju kirurškog pristupa različitim unutarnjim organima i mnogih drugih kirurških i medicinskih postupaka. Unatoč ubrzanom napretku medicine pokazalo se da su upravo anatomske studije i istraživanja na anatomskim preparatima, a ne na simulacijskim ekvivalentima, najbolji način usvajanja znanja o građi tijela. Trodimenzionalna zamršenost ljudskog tijela ne može u potpunosti biti prikazana u knjigama, na slajdovima s pomoću računala, ili kroz korištenje plastičnih modela. Najsavršeniji model za temeljito proučavanje i istraživanje ljudskoga tijela jest samo tijelo.

Zavod za anatomiju „Drago Perović“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu konstantno provodi aktivnosti vezane za Program doniranja tijela. Programom je omogućeno da netko tko to želi može za života potpisati Izjavu kojom se nakon njegove smrti tijelo donira Medicinskom fakultetu za potrebe medicinske edukacije i znanosti.

Biblija uči vjernike da mole za pokojne, jer im molitvom možemo pomoći na njihovom „posljednjem putovanju“. Na taj način ostvaruje se zajedništvo i sa živima i sa mrtvima.

Ovom prilikom molim Vas da svojom nazočnošću uveličate ovaj događaj!