Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr. Molimo studente, prilikom prijave obvezno ispunite i priložite svojem e-mailu upitnik koji se nalazi ovdje.

23.11.2022.

“Alumni priča: od studenta do rektora” – gost prof. dr. sc. Stjepan Lakušić

U utorak 15. studenoga 2022. u auli Sveučilišta u Zagrebu održana je "Alumni priča: od studenta do rektora" u kojoj je gostovao prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, a razgovor je vodio gospodin Mislav Togonal.

Rektor Lakušić se kroz zanimljiv razgovor prisjetio svojih početaka kada je iz rodnoga Slavonskog Broda došao u Zagreb na studij građevinarstva. Unatoč tadašnjoj želi da se po završetku studija vrati u Slavonski Brod i bavi gradnjom kuća i objekata, ukazala se prilika i otvorilo slobodno mjesto na Katedri za željeznice koju je prihvatio. Ovakav životni put i karijeru nije oduvijek zamišljao, jer je, kako ističe, po prirodi zatvorena osoba i nije za sebe planirao govore pred više od pet ljudi. Na pitanje kada je u životu bio najsretniji odgovara: "Najsretniji sam bio kada sam dobio svoj prvi europski projekt". O njegovoj upornosti i hrabrosti dovoljno govori činjenica da je podnio kandidaturu za rektora Sveučilišta u Zagrebu znajući da je pred njim i njegovim timom izazovan i težak zadatak, međutim ističe da "teška vremena iznjedre hrabre ljude".

Jedan od velikih izazova predstavlja i proces obnove zgrada Sveučilišta stradalih u potresu, a na pitanje kada kreće obnova zgrade u kojoj djeluje Rektorat, rektor Lakušić odgovara da očekuje kako će ubrzo biti gotova projektna dokumentacija nakon čega kreće natječaj za izvođače. "Riječ je o investiciji od gotovo 200 milijuna kuna, a s kvalitetnim projektantima i u suglasnosti s konzervatorima nadam se da ćemo pokrenuti ključan korak, a to je obnova zgrade Sveučilišta u Zagrebu", rekao je rektor Lakušić.

Uz ozbiljne potrebe vezane uz obnovu zgrade istaknuo je nužnost ozbiljne obnove cijeloga sustava Sveučilišta u Zagrebu. "Uprava Sveučilišta zajedno sa svim zaposlenicima treba biti servis svojim sastavnicama i iznaći načine kako kvalitetno odgovoriti potrebama istih, zbog čega će postojeće urede Rektorata biti potrebno dodatno unaprijediti, reorganizirati i prilagoditi. Jako i moderno sveučilište je ono koje brine o svakoj svojoj sastavnici, nastavnicima i studentima, stoga na uspjeh svake sastavnice gledam kao na uspjeh Sveučilišta. Kvaliteta studijskih programa i nastavnika dovoljno govori za sebe, a naša reklama su naši završeni studenti, naši profesori i naši alumni koji uspijevaju u poslu i životu", rekao je rektor Lakušić. Istaknuo je važnost i ulogu koju Sveučilište u Zagrebu kao najstarije i najveće javno sveučilište u Hrvatskoj treba imati, a koja se može unaprijediti i ojačati kroz suradnju s gospodarstvom. Pritom je najavio osnivanje gospodarskoga savjeta kao i savjeta alumna za koje ističe da su dragocjeni, ali još uvijek nedovoljno iskorišteni kapital koji Sveučilište treba i na koji računa. "Alumne trebamo pozvati na Sveučilište i jače uključiti jer su oni naši najbolji promicatelji", rekao je rektor Lakušić.

Razgovoru su doprinijela konstruktivna pitanja i komentari iz publike, a na kraju je predsjednik Saveza Alumni UNIZG prof. dr. sc. Mario Šafran zahvalio rektoru Lakušiću na zanimljivom razgovoru, istaknuvši kako alumni doista jesu snaga našega Sveučilišta i da sustavnim radom možemo očekivati i dobre rezultate, a novoj je Upravi zaželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Snimku razgovora možete pogledati OVDJE .