Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studirajte na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu! U tijeku su natječaji za upis na Integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine te na Diplomski studij sestrinstva. Više obavijesti dostupno je na https://mef.unizg.hr/upisi/diplomski/.

Novosti
04.04.2024.

Članovi Alliance4Life predani su premošćivanju jaza u inovacijama u CEE regiji

Predstavnici dvanaest institucija članica Alliance4Life okupili su se 18. ožujka 2024. godine u Brnu kako bi započeli novi projekt A4L_BRIDGE koji financira EU. Četverogodišnji projekt omogućit će partnerima provedbu 16 radnih paketa usmjerenih na modernizaciju karijera u istraživanju, suradnju među partnerima i suradnju s industrijom, kreatorima politika i organizacijama pacijenata. Projekt je podržan s 4.722,788 EUR-a iz Europske inicijative izvrsnosti Horizon Widera 2023, a vodi ga CEITEC Masaryk Sveučilište. Ovog puta Crowdhelix se pridružio kao novi partner kako bi se maksimalno povećalo širenje i iskorištavanje rezultata projekta. Crowdhelix je otvorena inovacijska platforma koja stvara veze između međunarodne mreže izvrsnih istraživača i inovativnih tvrtki kako bi mogli planirati, isporučiti i iskoristiti pionirske suradničke projekte i lance vrijednosti.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dobio je značajnu ulogu u vođenju Radnog paketa 4 „Mentorship model temeljem kojega smo se obvezali:

  • osigurati razvojni okvir za mentorski proces za mentore i doktorande
  • omogućiti razvoj profesionalnih vještina i kompetencija mentora kako bi omogućili adekvatno napredovanje doktoranada te prenošenje iskustava i znanja između mentora i doktoranada
  • povećati kvalitetu doktorskih studija te omogućiti institucionalnu suradnja članica A4L_BRIDGE projekta u području mentorstava
prof. dr. sc. Ana Borovečki na kick-off događanju u Brnu

Početnu konferenciju otvorila je prorektorica za istraživanje i doktorske studije Sveučilišta Masaryk Šárka Pospíšilová koja je naglasila da ovaj projekt predstavlja značajnu prekretnicu u stalnim naporima Sveučilišta Masaryk da unaprijedi istraživanje i inovacije u srednjoj i istočnoj Europi. Prorektor je zahvalio partnerima na njihovoj trajnoj predanosti i angažmanu koji su pokazali tijekom proteklih šest godina te je upoznao povijest i kontekst zaklade Alliance4Life.

Unatoč ulaganjima i namjenskim programima, rezultati istraživanja i inovacija zemalja EU-13 u srednjoj i istočnoj Europi još uvijek zaostaju za njihovim zapadnim kolegama. Ovaj izazov proizlazi iz nerazvijenih ekosustava, odljeva mozgova, fragmentirane suradnje i ograničene integracije u međunarodne mreže. Prepoznajući ove prepreke, Alliance4Life pojavio se 2017. godine kao strateški savez deset naprednih institucija znanosti o životu iz devet zemalja srednje i istočne Europe. Bivši direktor CEITEC Masarykovog sveučilišta, Jiří Nantl, inicirao je rađanje ovog saveza i time pokazao snažnu želju CEITEC-a za stalnim poboljšanjem u svim svojim naporima. Jiří Nantl, koji trenutno obnaša dužnost zamjenika ministra obrazovanja Češke Republike, posjetio je početnu konferenciju i poželio partnerima sve najbolje u njihovim ambicioznim nastojanjima.

Druga važna gošća konferencije bila je Edit Herzog, bivša mađarska zastupnica u Europskom parlamentu koja trenutno radi kao viša savjetnica u Inicijativi za širenje znanstvenog poslovanja. Herzog je istaknuo da premošćivanje jaza u inovacijama nije skakanje s jednog kraja litice na drugi, već se to može usporediti s penjanjem na dugačko strmo brdo. Potaknula je članice Alliance4Life da nastave s akcijama kako bi pokazale da su istraživačke institucije iz srednje i istočne Europe vrijedne članice Europskog istraživačkog prostora.

Sudionici kick-off događanja u Brnu

Kroz prvo financiranje programa Horizon 2020, Alliance4Life je potaknuo razmjenu znanja, podijelio najbolje prakse i postavio temelje za kulturnu transformaciju na istraživačkim sveučilištima u regiji CEE. Godine 2021., nadovezujući se na ovaj uspjeh, projekt A4L_ACTIONS proširio je svoju viziju i pozvao dva vodeća sveučilišta iz Rumunjske i Bugarske da se pridruže. Zajedno je dvanaest instituta članica pretočilo prethodno isprobane ideje u konkretne akcije. Tijekom sljedeće tri godine, svih jedanaest proširenih zemalja iz regije CEE radilo je zajedno na provedbi ciljeva projekta i smanjivanju jaza u inovacijama.

Stefan Weiers, voditelj Sektora za proširenje u Glavnoj upravi za istraživanje i inovacije Europske komisije istaknuo je u svom govoru da je Alliance4Life postao regionalni uzor, katalizirajući pozitivne institucionalne promjene na sveučilištima i istraživačkim institutima diljem srednje i istočne Europe.

Koordinatorica Alliance4Life, Ester Jarour, predstavila je novi projekt A4L_BRIDGE koji će potaknuti konkurentnost i inovativni potencijal institucija članica. Ovim će se projektom provesti daljnje institucionalne reforme koje će postaviti temelje za izvrsnu znanost. Jarour je istaknula da je uspjeh Alliance4Life izgrađen na njegovoj jedinstvenoj sposobnosti da transformira institucionalne kulture kroz otvorenu komunikaciju i razmjenu dobrih praksi. Partneri su voljni podijeliti pitanja i probleme te ih zajednički rješavati. Željeni napredak događa se zahvaljujući zajedničkim treninzima, umrežavanju i izgradnji kompetencija. Glasovi i mišljenja istraživačkih institucija iz srednje i istočne Europe čuju se u Bruxellesu zahvaljujući zajedničkim političkim dokumentima koje su izradili članovi Alliance4Life.

Glazbeni nastup u sklopu kick-off događanja

Alliance4Life sada planira graditi na svom uspjehu i potaknuti pozitivne promjene izvan institucija članica te potaknuti prevođenje rezultata zdravstvenih istraživanja. Članovi će nastaviti služiti kao uzor u institucionalnom upravljanju naprednim istraživačkim institucijama i provoditi daljnje institucionalne reforme. Cilj im je stvoriti atraktivnije okruženje za istraživače i nastaviti s izgradnjom kompetencija voditelja istraživanja. Novi projekt omogućit će osnivanje virtualnog istraživačkog instituta koji će promicati interakcije između znanstvenih zajednica u zemljama članicama. Virtualni istraživački institut bit će smješten na novoj web platformi koja će omogućiti zajedničko e-učenje i omogućiti povezivanje mentora i doktoranada te ponuditi stažiranje u industriji za doktorske kandidate. Nova web platforma također će služiti kao središnji projektni pristupnik i baza podataka svih isporuka koje mogu slobodno koristiti nečlanovi, koji žele slijediti dobar primjer Allaince4Life.

Nova web platforma će također biti centralna pristupna točka projektu i baza podataka u kojoj će biti pohranjeni svi rezultati projekta ('deliverables') koje će slobodno moći koristiti i nečlanovi koji žele slijediti dobar primjer Alliance4Life.