Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studirajte na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu! U tijeku su natječaji za upis na Integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine te na Diplomski studij sestrinstva. Više obavijesti dostupno je na https://mef.unizg.hr/upisi/diplomski/.

Novosti
07.11.2023.

Dan Frana Bubanovića i 105. godišnjica osnutka Zavoda za kemiju i biokemiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Godine 1918. godine mladi profesor Fran Bubanović, svojim zamislima i djelovanjem ispred svojega vremena, osniva Zavod za primijenjenu liječničku kemiju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu koji kasnije izrasta u današnji Zavod za kemiju i biokemiju. 

Nastavu kemije i biokemije Bubanović je od početka organizirao prema najmodernijim principima utkavši tako put razvoju jedne od važnih grana temeljnih medicinskih znanosti. Svojom vizijom i razumijevanjem važnosti bazičnih prirodoslovnih premeta, posebice kemije i biokemije, te kliničke kemije u kvalitetnom obrazovanju mladih liječnika, bitno je unaprijedio medicinsku edukaciju. S obzirom na njegovu spomenutu ulogu danas ga se s pravom naziva i „otac hrvatske biokemije“.

Manifestaciju Dan Frana Bubanovića i 105. godišnjicu osnutka Zavoda za kemiju i biokemiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obilježit ćemo 10. studenoga 2023. s početkom u 12 sati u dvorani Miroslav Čačković, Šalata 3.

Pozivnica Dan Frana Bubanovića 2023.

Fran Bubanović studirao je kemiju i prirodopis u Zagrebu, a usavršavao se u Njemačkoj, Nizozemskoj i Švedskoj. Godine 1918. izabran je za profesora kemije na novoosnovanom Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je razvio opsežnu znanstvenu i pedagošku djelatnost. Istaknuo se kao pisac modernih sveučilišnih udžbenika u kojima je, prvi u Hrvatskoj, obuhvatio cjelokupnu anorgansku i organsku kemiju i biokemiju. Njegov znanstveni rad obuhvaća uglavnom područje fizikalne kemije te je bio glavni urednik časopisa Priroda od 1914. do 1915. godine.