Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studirajte na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu! U tijeku su natječaji za upis na Integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine te na Diplomski studij sestrinstva. Više obavijesti dostupno je na https://mef.unizg.hr/upisi/diplomski/.

Djelatnici, Studenti, Znanost
24.09.2019.

Akademik Slobodan Vukičević dobitnik nagrade za životno djelo

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost, imenovan Odlukom Hrvatskoga sabora na sjednici 11. studenoga 2016.g., na temelju Zakona o hrvatskim državnim nagradama za znanost, na 5. sjednici održanoj 16. rujna 2019.g. donio je Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2018.g.

Među 31 laureatom u 4 kategorije našao se i redoviti profesor u trajnom zvanju našeg Fakulteta Akademik Slobodan Vukičević kao dobitnik nagrade za životno djelo. Akademik Vukičević nagrađen je za cjelokupni znanstveni doprinos u području biomedicine i zdravstva. Svojim temeljnim otkrićima i njihovim uspješnim prevođenjem u kliničku praksu, izobrazbom izvrsnih znanstvenika i osiguravanjem potrebnih uvjeta za provedbu vrhunskih znanstvenih istraživanja u Republici Hrvatskoj čime je ostavio značajan trag kako u domaćoj tako i svjetskoj translacijskoj medicini. Činjenica da je objavio velik broj izvornih znanstvenih radova u časopisima najvišeg faktora odjeka svrstava akademika Vukičevića među najčešće citirane znanstvenike u Hrvatskoj. Nadalje, Svjetska akademija znanosti i umjetnosti, EMBO i HAZU primile su ga u svoje redove i time prepoznale vrhunsku kvalitetu njegova rada. Izniman je njegov znanstveni doprinos u području istraživanja regeneracije mineraliziranih tkiva, zglobne hrskavice te uloge koštanih morfogenetskih proteina u razvoju i održavanju funkcije bubrega, gušterače, jetre i srca. Akademik Vukičević posebno je zaslužan za razvitak laboratorija i centara Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i za niz patenata i prijenos znanja u području visoke biotehnologije i proizvodnje lijekova.

Ovim putem čestitamo akademiku Vukičeviću!!!

Odluka o dodjeli s popisom i obrazloženjem svih dobitnika nalazi se ovdje.