Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr. Molimo studente, prilikom prijave obvezno ispunite i priložite svojem e-mailu upitnik koji se nalazi ovdje.

Novosti
16.12.2021.

Izašao novi broj Mef.hr “Infodemija – vrtlog dvojbenih informacija”

Ovaj broj počinjemo predstavljanjem nove uprave Medicinskog fakulteta na čelu s novim dekanom, prof. dr. sc. Slavkom Oreškovićem. Naš novi dekan i Uprava Fakulteta suočeni su s velikim iskušenjima, organizacijom znanstveno-nastavnog rada u vrijeme pandemije te obnovom, u potresu oštećenih zgrada. Uvjereni smo da će uspješno svladati ove izazove te omogućiti svim studentima i djelatnicima edukaciju i rad u sigurnim i modernim uvjetima.

Tema ovog broja iznova je povezana s pandemijom jer je ona realitet koji utječe na sve aspekte naših života te koliko god bismo željeli da „već jednom prestane i nestane“, želja nam se, uza sve napore znanosti, još nije ostvarila. Tematski dio posvećen je infodemiji, prekomjernoj količini informacija o nekom problemu, koja otežava pronalaženje rješenja. Tijekom zdravstvene krize infodemija može ugušiti vjerodostojne informacije i omogućiti lakše širenje glasina otežavajući učinkovitu javnozdravstvenu reakciju. Informacije se mogu širiti brže od virusa, inkubacija virusa SARSCoV-2 u prosjeku traje 5 do 6 dana, a „inkubacija informacija“ mjeri se u minutama do najviše nekoliko sati, što je omogućila komunikacijska revolucija povezana s razvojem interneta i naše međusobne povezanosti putem društvenih mreža.

U tematskom dijelu objašnjavamo infodemiju definiranjem s njom povezanih pojmova, osvrćemo se na utjecaj infodemije na znanstvene spoznaje i publikacije te percepciju stručne i opće javnosti u njihovu vjerodostojnost i kredibilnost. Društvene mreže možemo nazvati generatorom infodemije, ali istodobno naše kolege prepoznaju mogućnost uporabe društvenih mreža za zdravstveno prosvjećivanje. Uz nepreglednu količinu informacija koje se svakodnevno plasiraju u svezi s pandemijom COVID-19, ostaje otvorenim pitanje odgovornosti znanstvenih i zdravstvenih institucija da budu izvor „pravih, istinitih, a ne lažnih informacija“ te da ih prenesu stručnoj i široj javnosti.

Tea Vukušić Rukavina

MEF.hr Prosinac 2021