Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr

Katedre, Znanost
14.01.2019.

Nikola Škreb Symposium: „New platforms in developmental biology – towards the clinical application“

29-30. studenog 2018., CERRM, DKGH, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Organizatori: F. Bulić-Jakuš, D. Solter, D. Ježek

!!! Putem ove poveznice možete pristupiti fotografijama Škreb simpozija. Fotografije su uploadane kao ZIP file pa ga morate preuzeti i otvoriti na Vašem računalu (veličina dokumenta je 1,55 GB).

Dvodnevni međunarodni simpozij posvećen pioniru razvojne biologije sisavaca i začetniku Zagrebačke embriološke škole, akademiku Nikoli Škrebu koji je niz godina djelovao na Zavodu za biologiju, privukao je dvjesto sedamdeset učesnika među kojima brojne znanstvenike i studente, a prisutna je bila i obitelj Nikole Škreba.

Nakon uvodnih riječi Predstojnice Zavoda za biologiju, te  predstavljanja CERRM-a i njegove Istraživačke jedinice za reprodukciju i razvoj voditelja Davora Ježeka, skup je pozdravio u ime HAZU akademik Marko Pećina. Floriana Bulić-Jakuš govorila je o djelu Nikole Škreba koje je i četvrt stoljeća nakon smrti posve aktualno te predstavlja nepresušno vrelo inspiracije za one koji dolaze poslije njega.

Na simpoziju su predstavljeni vrhunski znanstveni rezultati  uglednih gostujućih predavača u području razvojne biologije, epigenetike i matičnih stanca koji nas vode u „novu biomedicinu“ (Barbara Knowles), a odnosili su se na epigenetičke mehanizme ranog razvoja (Davor Solter), utjecaj rane ekspozicije na epigenom i rak (Zdenko Herceg), histonske varijante u epigenetičkoj memoriji (Frederic Berger) te in vitro spermatogenezu (Charles Easley) i in vitro kulturu plućnih organoida (Aleš Hampl).

Članovi CERRM-a predstavili su vlastita istraživanja teratogenih agensa/terapije tumora u in vitro uzgojenom teratomu (Floriana Bulić-Jakuš) i pupoljku uda in vivo/in vitro (Ana Katušić Bojanac), istraživanje testikularnih tumora (Nino Sinčić), trofoblasta (Ljiljana Šerman), ovarijskih tumora (Valentina Karin Kujundžić), translaciju bazičnih istraživanja na testisu u kliničku dijagnostiku i terapiju neplodnosti (Davor Ježek)  te nove terapije u regeneraciji kosti od kojih je jedna u fazi kliničkog ispitivanja (Slobodan Vukičević). Također su prikazane najsuvremenije metode i rezultati vlastitih istraživanja ishemije mozga u animalnom modelu (Srećko Gajović, Dinko Mitrečić). U poster-sekciji svoj rad su predstavili mladi članovi CERRM-a, Zavoda za biologiju i ostalih Zavoda Medicinskog fakulteta.

 /></p>
<p style= Sudionici simpozija /></p>
<p style=Prof. dr. sc. Floriana Bulić-Jakuš i Akademik Marko Pećina /></p>
<p style=Prof. dr. sc. Davor Ježek