Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr

Djelatnici, Studenti
26. 1. 2021.

Novi broj – glavna tema: Pandemija koronavirusa

Dragi čitatelji i pratitelji Medicinara!

S ponosom vam predstavljamo ovogodišnji zimski broj našeg studentskog časopisa u online izdanju – svoj tiskani primjerak možete potražiti kod skriptarnice u zgradi Dekanata na Šalati, ali zbog nepovoljnih okolnosti prouzročenih pandemijom i razornim potresima koji su pogodili središnju Hrvatsku, ove godine se nastavljamo čitati i online! Zimski broj smo odlučili posvetiti trenutno nažalost još uvijek vrlo aktualnoj temi – pandemiji koronavirusa koja je prožela svaki aspekt života u 2020. godini i ne pokazuje znakove stajanja.

Među temama broja ćete tako moći pročitati kako se virus proširio svijetom od 30. prosinca prošle godine kad se u kineskom gradu Wuhanu pojavila grupa pacijenata s pneumonijom nepoznate etiologije sve do danas i kako je to utjecalo na živote ljudi diljem planete. Bavimo se neminovnim socioekonomskim posljedicama, tragovima koje lockdown i mjere samoizolacije ostavljaju na mentalno zdravlje svih nas, kao i utjecajem nevjerojatnog opterećenja zdravstvenog sustava na javno zdravlje – što se događa dok su čekaonice ispred ordinacija prazne i svi resursi usmjereni prema borbi protiv COVID-19. Čeka vas i osvrt na trnoviti put do razvoja cjepiva o kojem svjetski mediji svakodnevno prenose senzacionalne vijesti, a bit će riječ i o nošenju maski i njihovoj učinkovitosti u sprječavanju prijenosa zaraze. Jedna od sjajnih tema je i ljubav u doba korone – zajedništvo, bliskost i dodir koji nam nikad nisu bili potrebniji, a opet prkose preporučenoj socijalnoj distanci. Naša već dugogodišnja i cijenjena suradnica mag. iur. Thea Terlecky za vas je pripremila objašnjenje zakonskih okvira i pravnog aspekta mjera karantene i samoizolacije, a čast nam je i još jednom ostvariti suradnju s kolegama iz Sonde, časopisa Stomatološkog fakulteta u Zagrebu u sklopu koje ćete moći pročitati nastavni tekst o ulozi sline kao potencijalnom dijagnostičkom mediju za SARS CoV-2. Osim teme broja, u dugogodišnjim rubrikama Znanost, Studentski život, Društvo, Tehnologija i Sport čeka vas još mnoštvo izvrsnih tekstova koje je pripremila naša marljiva redakcija.

Nadam se da ćete uživati u pripremljenom izdanju!

Medicinar 2020 Vol 62

Medicinar – Letak Zima 2020

Tihana Kovačević,
glavna urednica Medicinara

Oznake:

Medicinar