[MEDICINAR] Online izdanje novog ljetnog broja Medicinara – Mentalno zdravlje

Objavljeno 16.06.2020.

Dragi čitatelji i pratitelji Medicinara!

Izuzetno mi je drago predstaviti vam online izdanje ovogodišnjeg ljetnog broja Medicinara koje smo odlučili posvetiti širokoj problematici mentalnog zdravlja! Zbog nepovoljnih okolnosti koje su prouzročene epidemijom koronavirusa i razornog potresa koji je pogodio Zagreb i teško oštetio naš Medicinski fakultet bilo je upitno hoće li ovogodišnji ljetni broj izaći, no entuzijazam i radišnost uredništva je uspjela nadvladati sve poteškoće s kojima smo se susreli tijekom ostvarivanja ovoga broja. Ovogodišnji ljetni broj možda nije toliko vizualno impresivan kao prethodna izdanja, no sadržajno i informativno je kvaliteta časopisa održana na visokoj razini kao i prethodnih godina.

Trenutno se nalazimo u izuzetno stresnim i neizvjesnim vremenima, prouzročenim globalnom epidemijom koronavirusa i razornim potresom, koji će zasigurno, u različitoj mjeri, ostaviti posljedice na mentalno zdravlje svih nas. Stoga smo se u temi broja raspisali općenito o mentalnom zdravlju s posebnim naglaskom na važnost očuvanja i unapređenja istog- posebno u vrijeme globalne pandemije, a jedan cijeli članak smo posvetili mindfulness tehnici kao jednom popularnom duhovnom pristupu prema cilju samosvjesnosti i ideji stvaranja rješenja problema i smirivanja rastresenog uma. Naravno, nezaobilazan je i znanstveni aspekt sagledavanja ove teme, tako da smo pisali o biološkoj podlozi stresa i njegovim štetnim posljedicama na organizam i zdravlje pojedinca, a mjesto među stranicama se našlo i za detaljnu analizu o dvjema neinfektivnim epidemijama koje nam prijete ili će tek biti dio naše realnosti u budućnosti – riječ je o epidemiji depresije i ovisnosti o anksioliticima. Nadalje, smatrali smo aktualnim i zanimljivim pisati o somatoformnim poremećajima koji postaju sve češći psihijatrijski problem, kao i o perfekcionizmu i sindromu izgaranja, pri čemu su zadnje dvije teme osobito usmjerene studentskoj populaciji kao moguće pojave u našim životima, naročito za vrijeme studiranja.

Drago nam je da smo i u ovom broju surađivali s mag. iur. Theom Terlecky, koja jenapisala, s pravnoga aspekta, članak o prisilnoj hospitalizaciji psihijatrijskih pacijenata. Osim teme broja, u redovnim rubrikama Znanost, Studentski život, Društvo, Tehnologija i Sport možete pročitati mnoštvo zanimljivih članaka koje su pripremili vrijedni članovi naše redakcije.

Nadam se da ćete uživati u pripremljenom izdanju!

Medicinar 2020 – Ljetni broj Mentalno zdravlje

Edukativni letak – Ortopedski pregled gornji ekstemitet

Robert Marčec, glavni urednik Medicinara