Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
26.05.2023.

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva – 26. svibnja

Odlukom Hrvatskog sabora 2006. godine 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva. Dan je posveta darivateljima i njihovim obiteljima te iskaz solidarnosti i podrške svima koji čekaju na presađivanje organa.

Presađivanje organa i tkiva danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa kao što su srce, bubrezi, jetra, gušterača ili pluća, putem presađivanja organa preminulih osoba ili u nekim slučajevima živih srodnih i nesrodnih darivatelja. Uspješna transplantacija spašava živote i izuzetno pridonosi poboljšanju kakvoće života primatelja.

U Hrvatskoj se mogućim darivateljem organa smatra svaka preminula osoba koja se za života tome nije izričito protivila. Osobe koje poslije smrti ne žele darovati organe i tkiva trebaju popuniti Izjavu o nedarivanju kod izabranog liječnika obiteljske medicine, koje se upisuju u registar nedarivatelja pri Ministarstvu zdravstva. U Republici Hrvatskoj se transplantacije izvode u pet kliničkih bolničkih centara, a prema podacima mreže Eurotransplant, naša država je posljednjih 10 godina zemlja s najvećim brojem donora po glavi stanovnika u Europi.

Dar života naziv je skulpture na fotografiji i rad je zadarskog kipara Dragana Kwiatkowskog. Postavljena je 2013. godine u znak zahvalnosti darivateljima organa i tkiva na istočnom dijelu zagrebačkog Bundeka prigodno nazvanim “Park života”.