Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr

Novosti
13.07.2021.

Novi broj Mef.hr – Virtualna nastava

Poštovane kolegice i kolege, drage čitateljice i čitatelji,

vrlo optimistično i naivno završila sam posljednje riječi prosinačkog broja uz želje da se do sljedećeg (ovog, srpanjskog broja), riječi pandemija i mjere više ne spominju ni u uvodniku ni u vijestima. Od prosinačkog izdanja mef.hr-a do danas, imali smo vrhunac drugog vala pandemije, u blagdanskom ozračju prosinaca još jedan snažan potres te treći val pandemije. Vjerujem da nitko nije mogao predvidjeti scenarij kojega se ni Hitchcock ne bi zasramio. Unatoč brojnim nepovoljnim okolnostima, stručna, nastavna i znanstvena aktivnost djelatnika Medicinskog fakulteta uspjela se prilagoditi svim poteškoćama. Tema ovog broja je virtualna nastava. Unatoč otporima u početku pandemije koronavirusa, s vremenom je velik dio nastavnika shvatio da je ovo jedini način nastave koji smo u mogućnosti održavati i stoga smo se još više potrudili oko njezine provedbe. Prodekan za nastavu opisuje proteklo razdoblje kao poligon za izvanredno stanje. U ovom broju imate mogućnosti pročitati pozitivne i negativne dojmove nastavnika i studenata u svezi s virtualnom nastavom.

Nije sve „crno-bijelo“. Svjesni smo ograničenja virtualne nastave, nemogućnosti direktnog kontakta s našim studentima, ne vidimo njihova lica i ne primamo neverbalne poruke iz mimike, gestikulacije ili posture koju inače doživljavamo. Kao što su neki nastavnici prikazali, imali smo smiješnih situacija, poput „smrznutih“ slika studenata. Nastavnici ističu kako je virtualno teško postići interakciju sa studentima, puno teže ih je potaknuti na raspravu. Uz distancu, gledali smo se i vidjeli u „pikselima“. Brojni nastavnici koji izvode nastavu u kliničkom okruženju, s malim grupama, nabrojili su inovativne načine kojima su pokušali prenijeti studentima znanja i vještine u online okruženju koje su dosad bile izvođene isključivo uživo u realnom vremenu i kliničkom okruženju. Ipak, uza sav trud koji uložen u prilagodbu virtualnoj nastavi, jedna je generacija studenta (nadam se da će i ostati samo jedna) ostala bez kontaktne nastave, izravnog kontakta s pacijentima, i to na petoj/šestoj godini studija. Taj nedostatak je tim generacijama nenadoknadiv. Unatoč svemu, „prisilna“ virtualna nastava omogućila je uvid u tehnologijska postignuća te mogućnosti koje održavanje online nastave pruža, a kojima se možemo koristiti jednom kad pandemija bude iza nas.

U ovome broju opraštamo se i od dosadašnje Uprave Medicinskog fakulteta na čelu s dekanom prof. dr. sc. Marijanom Klaricom. Naš dekan je u Uvodnoj riječi dao pregled svih postignuća Fakulteta u ovim nepovoljnim vremenima, prikaz kako se suočavamo s materijalnim štetama i kako ih planiramo obnoviti. Uredništvo mef.hr-a ovim putom zahvaljuje profesoru Klarici na uspješnoj suradnji tijekom proteklih mandata.

Tea Vukušić Rukavina

Mef.hr Srpanj 2021