Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr. Molimo studente, prilikom prijave obvezno ispunite i priložite svojem e-mailu upitnik koji se nalazi ovdje.

Novosti
16.12.2022.

Novi broj Mef.hr – Znanost na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Poštovane kolegice i kolege, drage čitateljice i čitatelji,


ovaj broj naslovljen je Znanost na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Mi, djelatnici i nastavnici
Medicinskog fakulteta, moramo biti svjesni svoje odgovornosti kao znanstvenika, a vrlo često se pitamo kako da nađemo još vremena za znanost. Naime, prekratki su nam dani od 24 sata (namjerno ne pišem radni dan od osam sati jer za većinu nas „tipično“ radno vrijeme
ne postoji) kako bismo kvalitetno ispunili sve naše profesionalne obveze, edukativne i znanstvene te sve one koje možemo svrstati u kategoriju „ostalo“.
Sretna sam da smo u tematskom dijelu prosinačkog broja mef.hr-a sažeto prikazali znanstvenoistraživačke
aktivnosti naših djelatnika, od detaljnih prikaza opisa rada i impresivnog popisa (i broja) publikacija naših dvaju znanstvenih centara izvrsnosti te prikaza drugih znanstvenih projekata na našem Fakultetu.
Dekan, profesor Slavko Orešković, istaknuo je u uvodniku koliko je ponosan na našu znanstvenoistraživačku aktivnost i publiciranje. U tematskom dijelu predstavljamo rad i planove Povjerenstva za znanstvenoistraživački rad, s objašnjenjem već učinjenih promjena u implementaciji odredaba Sveučilišnog pravilnika o načinu ocjenjivanja doktorskih radova.

To će, nadam se, potaknuti i doktorande i njihove mentore da obrane radove sa što višim ocjenama, te se naglašava potreba za edukacijom mentora i organizacijom mentorskih radionica.
Vrlo detaljan prikaz radova autora MF-a za razdoblje od 2017. do 2022. godine prezentiran je u članku docentice Lee Škorić. Ponosni smo da je 14 naših djelatnika u znanstveno-nastavnim zvanjima ušlo na Stanfordovu listu najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u 2021. godini.

Ovim im putem čestitamo! Zanimljiv prikaz usporedbe medicine temeljene na dokazima vs. komplementarne
i alternativne medicine koji nas sve može potaknuti na razmišljanje, omogućio nam je profesor Ivkić.
U redovitim rubrikama moći ćete pročitati tekstove o metodi „obrnute učionice“. Profesor Žižak je pripremio dva „mala znanstvena rada“ da nam svima prikaže zašto bismo u našem nastavnom radu trebali uvesti metodu „obrnute učionice“ te preporuke za njezinu primjenu.
S ponosom ističem obilježavanje 95. godišnjice Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, koja je održana na najvišoj razini u Europskom parlamentu u Bruxellesu, kao konferencija Public Health and Future of Healthcare. Zgrada naše Škole, uz brojne druge zgrade na Šalati, krenula
je u protupotresnu obnovu, što zahtijeva iznimnu logističku podršku, smještaja svih nas, koji više nemamo mogućnosti rada na našim bazičnim lokacijama. Nakon što završimo s obnovama, izgradit ćemo nešto vrlo moderno, i u znanstvenom i u arhitektonsko-graditeljskom smislu, Biomedicinsko istraživačko središte Šalata – BIMIS, koje nam predstavlja voditelj projekta, profesor Gajović.
Imamo i dobitnika Državne nagrade za znanost za 2021. godinu, za znanstvene novake.
Čestitke Janu Homolaku, njegov osvrt na „mail od tete Andreje iz MZOS-a“ pravi je mali dragulj za čitanje, a nadam se i motivacija drugim znanstvenim novacima.
U rubrici Illustrissimi alumni predstavljamo alumnija prof. dr. Stevena Živka Pavletića. Nakon objave intervjua s profesorom Damjanovim u srpanjskom broju mef.hr-a, koji je uz akademika Pećinu inicijator ove rubrike, imala sam potrebu i osobno se zahvaliti profesoru Damjanovu na svemu što je dotad učinio za ovu rubriku te iskazati svoje divljenje njegovim, prvenstveno znanstvenim postignućima. Srpanjske večeri 2022. godine, prvo e-mailom, potom i osobno, počelo je jedno divno prijateljstvo patologa koji je u studentskim danima želio postati psihijatar, i psihijatrice koja je u studentskim danima željela postati patolog. Prof D (kako ga studenti zovu) impresionirao me omogućujući osobnom donacijom boravak naših studenata na Kansas
University Medical Center. Bila sam oduševljena čitajući što su sve naučili te koja su iskustva stekli za boravka u Kanzasu.
Sir Winston Churchill je rekao: „Preživljavamo od onoga što dobijemo, ali živimo od onoga što dajemo“.
Drage kolegice i kolege, drage studentice i studenti, u ovo vrijeme blagdana darujte Vaše
najbliže onime što uvijek možete dati, ljubavlju, poslanom virtualno ili iskazanom uživo.
Do čitanja u srpnju 2023. godine, želim Vam čestit Božić, ugodne novogodišnje praznike uz puno zdravlja, sreće i ljubavi.


Tea Vukušić Rukavina

Novi broj mef.hr-a - prosinac 2022.