Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studirajte na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu! U tijeku su natječaji za upis na Integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine te na Diplomski studij sestrinstva. Više obavijesti dostupno je na https://mef.unizg.hr/upisi/diplomski/.

Djelatnici, Studenti
26.01.2017.

Rođendansko izdanje Medicinara

Tema broja novog Medicinara je Stres, zbog čega smo pomno istražili što znači ova sveprisutna pojava studentu medicine, liječniku ali i svakoj drugoj osobi koja joj je podložna. S obzirom na zahtjevnost liječničkog zvanja, studentima je od posebnog interesa dobiti novu perspektivu stresa koji će ih pratiti od trenutka kad počnu ispunjavati prijemni ispit, pa sve do umirovljenja.

Ovim brojem obilježavamo 70. rođendan Medicinara, zbog čega je uvodni članak posvećen kratkom i slikovitom opisu dugogodišnjeg puta Medicinara od svojih prvih koraka do današnjeg formata. Osim povijesnog osvrta, svoj pogledna značaj Medicinara dali su i dekan prof.dr.sc. Marijan Klarica, te neki od bivših urednika Medicinara i poznatih lica s pretkliničkih i kliničkih katedri. U intervjuu s prof.dr.sc. Vinkom Vidjakom čitatelji mogu saznati u kojem neobičnom sportu jedan interventni radiolog pronalazi bijeg od svakodnevnog stresa. Članak je posvećen i burnout-u liječnika, sve češćoj pojavi u razvijenim zemljama, uključujući Hrvatsku. Članak s fokusom na nova znanstvena otkrića o stresu će pokazati čitatelju da stres može biti saveznik ili neprijatelj ljudskog organizma u različitim uvjetima. Na kraju rubrike je neizbježna tehnologija koja također može pomoći ili naštetiti ovisno o načinu njenog korištenja.

U rubrici Znanost čekaju Vas brojni zanimljivi članci poput Projekta CLARITY kojemu je cilj učiniti mozak prozirnim ili Savantovog sindroma koji će Vas podsjetiti na film Rain Man. Jedna novina u Medicinaru je članak Placebo, Nocebo, Care effect na engleskom jeziku, rad studentice sa studija na engleskom jeziku koji donosi fascinantne detalje o ovim neobičnim fenomenima. U sklopu suradnje sa Sondom, glasilom Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, donosimo članak Ubodni incident koji će nedvojbeno biti koristan i studentima medicine, a katedra iz biologije je pripremila nastavni tekst o mitohondrijskim bolestima čiju kraću verziju objavljujemo u časopisu, a čitav tekst na našoj web stranici.

Rubrika Studentski život započinje putopisom naše dvije studentice koje su bile na razmjeni u Estoniji. Članak o HPV cjepivu odgovorit će na sva pitanja koja bi mogla zanimati naše studente, a članci o beletristici i hobijima će uputiti čitatelje kako najbolje utrošiti svoje slobodno vrijeme. Što se tiče Društva, donosimo iskustva naših studenata koji su bili volonteri na vrhuncu izbjegličke krize u Hrvatskoj, osvrt na status žena u medicini i općenito u Hrvatskoj, te brojne druge teme.

Dvije su sportske teme, jedna se bavi kontroverznim zdravstvenim posljedicama igranja američkog nogometa, a druga donosi prednosti i mane LCHF dijete u sportu. U Tehnologiji čitajte o pametnoj olovci koja olakšava vođenje bilježaka, o asistivnoj tehnologiji namijenjenoj osobama s poteškoćama u komuniciranju, kao i o zadnjim inovacijama u zdravstvu.

Vjerujemo da ćete među ovim brojnim temama pronaći nešto i za sebe, zato požurite do najbližeg prodajnog mjesta po svoj primjerak rođendanskog izdanja Medicinara.

Ako niste u mogućnosti doći do prodajne lokacije, svakako nam se javiti na naš mail medicinar@mef.hr i mi ćemo Vam ga rado uručiti. Ne zaboravite nas posjetiti i na našoj web stranici http://medicinar.mef.hr, a pronaći nas možete i na našoj Facebook stranici lako pamtljiva imena Medicinar.

            Nadamo se da ćete uživati u pripremljenom izdanju!

Vaš urednik,

Branimir Krtalić