Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija
Novosti
02.02.2023.

Obilježen Dan crvenih haljina

Prvog petka u veljači obilježava se „Dan crvenih haljina“ -  javnozdravstvena kampanja posvećena borbi protiv moždanog udara kod žena.

Kampanja je pokrenuta u svrhu podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena, njegovom prepoznavanju, istraživanju i liječenju, a jubilarni peti puta organizatori su Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo te Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurološkim bolestima uz suorganizatore među kojim su Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Upravo je na Medicinskom fakultetu, u četvrtak 2. veljače 2023., u sklopu kampanje održan stručni skup „Muškarci su s Marsa, žene su s Venere“ na kojem se s interdisciplinarnog aspekta govorilo o specifičnostima, prevenciji i zbrinjavanju posljedica moždanog udara kod žena.

Program su vodile predsjedavajuće prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić Huzjan i prof. dr. sc. Marina Roje Bedeković, a sudjelovali su doc. dr. sc. Miroslav Hanževački, prof. dr. sc. Darko Marčinko, prof. dr. sc. Matias Trbušić i prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić.

Skup je bio prigoda i za predstavljanje knjige u izdanju Naklade Slap „Prevencija moždanog udara kod žena“, prof. dr. sc. Arijane Lovrenčić Huzjan i suradnika, u koje je uveo dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Slavko Orešković.

Prof. Dr. Sc. Slavko Orešković Predstavlja Knjigu Prevencija Moždanog Udara Kod žena

„Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja  posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. Američko kardiološko društvo kampanju je pokrenulo 2004. godine, a Svjetska kardiološka federacija kampanju je proširila na razini svijeta. Danas više od 50 zemalja provodi nacionalne kampanje „Go Red for Women“ #nosicrveno, podižući svijest i osiguravajući sredstva za borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara. Kampanja se provodi kroz organizacije stručnih skupova, edukacijskih promotivnih kampanja, modnih revija, zdravstvenih pregleda, sportskih događaja. U Hrvatskoj je Hrvatsko neurološko društvo 2019. godine pokrenulo kampanju „Dan crvenih haljina“ posvećenu borbi protiv moždanog udara u žena, a obilježava se prvog petka u veljači, ove godine je to u petak, 03. veljače.“

Prof. Dr. Sc. Arijana Lovrenčić Huzjan Na Stručnom Skupu Muškarci Su S Marsa, žene Su S Venere

Više fotografija možete pogledati u STUDMEFOVOJ galeriji.