Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studirajte na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu! U tijeku su natječaji za upis na Integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine te na Diplomski studij sestrinstva. Više obavijesti dostupno je na https://mef.unizg.hr/upisi/diplomski/.

Novosti
17.05.2023.

Održani “8. Dani zdravstvenih karijera u Republici Hrvatskoj”

11. i 12. svibnja 2023.g. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu održana je konferencija „8. Dani zdravstvenih karijera u Republici Hrvatskoj“. Organizator kongresa je Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz partnerstvo međunarodne udruga studenata medicine Cromsic i Studentskog zbora Fakulteta. 

Konferenciju je otvorio predstojnik Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu, dr. sc. Danko Relić, koji je ujedno i idejni začetnik te predsjednik organizacijskog odbora konferencije.

Konferenciju je otvorio predstojnik Centra za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu, dr. sc. Danko Relić, koji je ujedno i idejni začetnik te predsjednik organizacijskog odbora konferencije. Uslijedio je pozdrav prodekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Davora Ježeka, koji je zaželio dobrodošlicu svim sudionicima konferencije. Pozdravne govore održali su predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, prof. dr. sc. Željko Krznarić te predstavnica Hrvatske liječničke komore, prof. dr. sc. Lada Zibar koji su vjerni partneri ove konferencije od prve od samog početka. Uz Hrvatsku liječničku komoru i Hrvatski liječnički zbor, neizostavan dio ovog događanja čine Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske u ime kojega se uvodno obratila gđa. Marija Pederin te Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, koje je toga dana predstavio general bojnik Boris Zdilar, pomoćnik načelnika Glavnog stožera za zdravstvo. 

Potom je uslijedio prvi panel konferencije pod nazivom „Perspektiva mladih liječnika u RH“ koji je među našim gostima i publikom izazvao vrlo živahnu diskusiju. U panelu su sudjelovali gđa. Marija Pederin (MIZ), prof. dr. sc. Davor Ježek (MEF), dr. sc. Vedran Tomašić (HLK), Ivana Bureš Valentić (Hrvatsko društvo mladih liječnika HLZa), dr. sc. Ivan Vukoja (ravnatelj OŽB Požega), Ino Protrka (ravnatelj DZ Zagreb Centar) te Martina Dasović(Studentski zbog Mef Zg).

Uslijedilo je predavanje dr. sc. Vitaliya Saranche, liječnika opće medicine, predsjednika međunarodne asocijacije za informacijsku medicinu i poduzetnika, koji nam je predstavio svoju zanimljivu profesionalnu i životnu priču s posebnim osvrtom na mogućnosti pokretanja poduzetničkih inicijativa u biomedicini. Druga panel rasprava na temu estetske medicine okupila je specijaliste plastične i rekonstrukcijske kirurgije dr. sc. Mladena Duduković, dermatovenerologije Maju Kovačević, otorinolaringologije dr. sc. Ivana Rašića i maksilofacijalne kirurgije Igora Čvrljevića s kojima smo imali prilike razgovarati o najnovijim tretmanima, tehnologijama i postupcima u estetskoj medicini. Na trećoj panel raspravi naziva „Rad u manjoj sredini RH i mobilnom palijativnom timu“, svoja iskutva sa studentima podijelili su dr. sc. Diana Špoljar, specijalistica hitne medicine te Antonio Kobaš, specijalist obiteljske medicine. 

Drugog dana konferencije održana je panel-rasprava na temu „Iskustva rada u inozemstvu, farmaceutskoj industriji i međunarodnim zdravstvenim organizacijama“ koja je okupila stručnjake iz područja farmaceutske industrije i IT-a te studente s iskustvom rada u međunarodnim organizacijama i farmaceutskim kompanijama. U njoj su sudjelovali dr. sc. Pero HrabačAnita Galić, mag. pharm., voditeljica Health Huba, Vesna Babić, dipl. politolog, suosnivačica Meddoxa-a, Ante Vulić, dr. med., specijalist hematologije te studenti šeste godine studija medicine Karla Kroflin i Marko Gangur.

Priliku za predstavljanje iskoristilo je i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Satnik Ivo Svilarić studentima je približio poticajne mogućnosti zapošljavanja i profesionalnog razvoja koje budućim liječnicima nudi Hrvatska vojska. Na posljednjem panelu pod nazivom „Pogrešno sam odabrao specijalizaciju“, Maksimilijan Mrak, specijalist optometrije i oftalmologije, studentima je približio svoje iskustvo sa promjenom specijalizacije. 

Ovim putem se još jednom želimo zahvaliti svim sudionicima ovogodišnje konferencije. Hvala što nas iz godine u godinu nesebično podržavate i odvajate vrijeme kako bi svoj životni i profesionalni put približili budućim liječnicima. Završetak medicine otvara brojne mogućnosti zapošljavanja, puno šire od onih kojima nas uče tokom studija, a mi se nadamo da smo Vam ih i ove godine uspjeli približiti.

Prijenos je bio osiguran na službenom YouTube kanalu Medicinskog fakulteta, a snimke će uskoro biti objavljene i dostupne na istom mjestu.

Vidimo se i sljedeće godine na 9. Danima zdravstvenih karijera u RH!