Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr

Novosti
8. 7. 2021.

Online izdanje novog ljetnog broja Medicinara – Seksualno zdravlje

Dragi čitatelji i pratitelji Medicinara!

Iznimno nam je drago predstaviti online izdanje ovogodišnjeg ljetnog broja Medicinara u kojem se bavimo temama o kojima se pretiho priča i prečesto šuti. Pojam "seksualno zdravlje" nerijetko je asociran isključivo sa seksualno prenosivim bolestima i neželjenim trudnoćama, i iako je to točno, to je ipak samo mali dio široke palete pojmova koji doista čine seksualno zdravlje. Definicija zdravlja doktora Andrije Štampara vrijedi i u ovom slučaju, pa se ne radi samo o odsustvu bolesti, disfunkcije ili nemoći, već o potpunom tjelesnom, emocionalnom, mentalnom i socijalnom blagostanju povezanom sa seksualnošću. Seksualno zdravlje je isprepleteno sa zdravim, odgovornim i pozitivnim odnosom prema seksualnom ponašanju i seksualnosti svakog pojedinca, s naglaskom na sigurnim i ugodnim seksualnim iskustvima slobodnim od prisile, diskriminacije i nasilja. Potreba da se naglasi sigurnost, ugoda i odsutnost nasilja i diskriminacije pokazuje koliko još moramo napredovati kao društvo, stoga u temi broja naglasak stavljamo na odabrane teme usko vezane uz pojam seksualnosti i seksualnog zdravlja kako bismo svijet učinili zdravijim, sigurnijim i otvorenijim. Bavimo se seksualnosti i seksualnim pravima, počecima seksualne medicine i njezinom djelovanju danas, seksualnim odgojem i potrebom uvođenja sustavne edukacije u škole, neurobiološkom podlogom spolnog ponašanja čovjeka, seksualnim disfunkcijama i njihovim liječenjem, a na samom kraju rubrike nalazi se iznimno važna i teška tema seksualnog nasilja o kojoj je prijeko potrebno razgovarati i podići svijest kako bi se postigla atmosfera nulte tolerancije prema takvom ponašanju u društvu. Naša već dugogodišnja i cijenjena suradnica mag. iur. Thea Terlecky za ovaj je broj pripremila i članak o zakonskim okvirima i pravnim aspektima spolne slobode i prevencije spolnog uznemiravanja.

Osim teme broja, u redovnim rubrikama Znanost, Studentski život, Društvo, Tehnologija i Sport čeka vas još mnoštvo zanimljivih članaka koje su pripremili vrijedni članovi naše redakcije, a časopis je kao i uvijek popraćen edukativnim letkom koji će sigurno svima poslužiti kao izvrstan repetitorij osnova radiologije!

Nadamo se da ćete uživati u pripremljenom izdanju!

Medicinar Ljeto 2021 Seksualno Zdravlje
Medicinar Ljeto 2021 Letak Osnove radiološkog oslikavanja

Oznake:

Medicinar