Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studirajte na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu! U tijeku su natječaji za upis na Integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine te na Diplomski studij sestrinstva. Više obavijesti dostupno je na https://mef.unizg.hr/upisi/diplomski/.

Novosti
03.05.2024.

Poziv na suradnju u pripremi novog broja časopisa mef.hr – Medicinska publicistika

U pripremi je srpanjski broj fakultetskog glasila mef.hr radnog naslova Prednosti i mane medicinske publicistike / Medicinska publicistika nekad i sad.

Želja nam je u tematskom dijelu prikazati koji su načini objavljivanja znanstvenih i stručnih radova te što za medicinsku publicistiku znači uzrečica „publish or perish“. Koje sve baze koristimo, koje je značenje baza i koju težinu imaju? Koje je značenje čimbenika odjeka, koje su prednosti i nedostaci otvorenog pristupa i kako ga autori mogu ostvariti?

Prikazali bismo poslovne modele znanstvenih časopisa te na koji način se znanstveni časopis može podići na višu razinu.

Također, prikazat ćemo na koji način se provodi recenzijski postupak u medicinskim časopisima, promjene („soundnes only“, otvorena recenzija, i slično), te trenutne trendovi i mogućnosti malih zajednica. Uz to dat ćemo prikaz što u procjeni radova i znanstvene aktivnosti znači CoARA (Coalition for Advancing of Research Assessment).

Htjeli bismo prenijeti i vaša osobna iskustva oko odabira časopisa i objavljivanja znanstvenih i stručnih radova. Naravno, tu su i problemi s predatorskim časopisima, zaštitom autorskih prava i slično. Osvrnuli bismo se i na temu publicistike koja se odnosi na sveučilišne udžbenike, priručnike, monografije i nastavne tekstove.

Pozivamo sve djelatnike Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu da doprinesu ovom tematskom broju i s drugim člancima koji se odnose na prednosti i mane medicinske publicistike.

U ovom broju u redovitom sadržaju uobičajeno ćemo objaviti vaše priloge o aktivnostima od prosinca 2023. godine – nastavne i znanstvene aktivnosti, međunarodnu suradnju, studentske aktivnosti te pregled događaja u kojima su sudjelovali naši nastavnici i studenti. Članku, po mogućnosti, pridodajte i neku ilustraciju (fotografiju zbivanja, grafikon, shemu, dokument,…). Fotografije molimo dostaviti kao zaseban dokument što bolje kvalitete s opisom.

Rok za slanje priloga i traženih informacija je 1. lipnja 2024., s tim da ćemo pokušati objaviti i priloge koje dobijemo nakon toga roka, osobito ako opisuju posve recentne događaje.

Za sve upite smo Vam na raspolaganju: e-mail: urednistvo@mef.hr,