Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se istoga dana obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr

Novosti
13.03.2024.

Pridružite nam se na tribini Neurogastronomija u Tjednu mozga: 14.3.2024. u 17 sati (dvorana Čačković / platforma Zoom)

Poznati hrvatski stručnjaci iz svijeta kulinarstva, nutricionizma, medicine i neuroznanosti, vodit će diskusiju prilagođenu za nastavnike, studente, učenike i širu javnost.

Poslušajte kako naš mozak percipira različite okuse te kako se stvara informacija o slatkom, slanom, gorkom, kiselom i umami okusu; uključit ćemo i miris, dodir i vid kao bitne dijelove doživljaja hrane.

Proučit ćemo kakav odnos imaju centri za ugodu i nagradu u mozgu s doživljajem jedenja ukusne hrane te kako se to odražava na daljnju motivaciju za traženjem ukusne hrane.

Nadalje, pričat ćemo o nastanku gladi, žeđi, osjećaju sitosti i kako razumijevanje tih procesa primijeniti u stvarnom životu te o mehanizmima kojima prehrambeni izbori utječu na kognitivne funkcije za koje je pokazano da određen tip dijete ima neuroprotektivna svojstva, podržavajući moždano zdravlje i smanjujući rizik kognitivnog oštećenja.

S druge strane, prikazat ćemo posljedice dugotrajne konzumacije procesuirane hrane i hrane bogate šećerom na povećanje razine upale u mozgu te povećanog rizika za različita oboljenja poput šećerne bolesti.

Osvrnut ćemo se na mnoštvo praktičnih savjeta, poput toga kako lagano pripremiti ukusnu, a ipak zdravu hranu.

Panelisti tribine su:

⦁ Chef David Skoko

⦁ Nutricionistica Margareta Benković, mag. nutr.

⦁ Specijalistica endokrinologije i dijabetologije, doc. dr. sc. Maja Baretić

⦁ Neuroznanstvenik doc. dr. sc. Dinko Smilović

Pratite tribinu i preko platforme Zoom.

Sudjelovanje je slobodno.

Više obavijesti dostupno je na www.hdn.hr.