Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se istoga dana obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr

Novosti
16.11.2023.

Prof. dr. sc. Zdravko Lacković s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobitnik je Državne nagrade za znanost za 2022.

Državnom nagradom za znanost u 2022., u kategoriji Nagrada za životno djelo, nagrađen je prof. dr. sc. Zdravko Lacković, umirovljeni profesor u trajnom zvanju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Profesor Lacković ima više od 50 godina kontinuiranoga znanstveno-istraživačkog rada. Objavio je više od 260 stručnih i znanstvenih radova, većim dijelom onih koji se indeksiraju u svjetskim bazama podataka. Njegovi radovi citirani su više od 2000 puta uz H-indeks 28. Bio je koautor i/ili urednik 12 knjiga, priručnika za doktorski studij te je objavio jednu samostalnu knjigu, a održao je 158 pozvanih predavanja. 

Najznačajnija znanstvena otkrića profesora Lackovića odnose se na istraživanje biogenih amina u cerebrospinalnom likvoru, uključivši razgradnju dopamina u dopaminergičnim neuronima, razvoj metoda za mjerenje serotonina i njegovih metabolita. Uz to je istraživao i biologiju butulinum-toksina i njegovu uporabu u liječenju boli.

Profesor Lacković vodio je 13 domaćih i međunarodnih projekata, bio mentor u 14 magistarskih i doktorskih radova i organizirao 17 međunarodnih skupova. 

Osnovao je Laboratorij za neurofarmakologiju na Zavodu za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Utemeljitelj je i prvi predsjednik Europske udruge doktorskih studija u području biomedicine i zdravstva. Bio je član brojnih nacionalnih povjerenstava i odbora, dobitnik je Godišnje državne nagrade za znanost 2013., počasni je profesor Medicinskog fakulteta u Karagandi i redoviti član Akademije medicinskih znanosti.

Čestitamo profesoru Lackoviću na osvojenoj Nagradi!