Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studirajte na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu! U tijeku su natječaji za upis na Integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine te na Diplomski studij sestrinstva. Više obavijesti dostupno je na https://mef.unizg.hr/upisi/diplomski/.

Znanost
16.11.2020.

Dobitnica državne nagrade za znanost za 2019. godinu

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost, imenovan Odlukom Hrvatskog sabora donio je ODLUKU O DODJELI DRŽAVNIH NAGRADA ZA ZNANOST ZA 2019. GODINU.

U području biomedicine i zdravstva godišnjom državnom nagradom za znanost nagrađena je prof. dr. sc. Maja Čikeš s našeg Fakulteta i KBCa Zagreb.

Istraživački rad prof. Čikeš u 2019. godini predstavlja značajno znanstveno dostignuće jer pokazuje cjelovitost njezine istraživačke aktivnosti u području zatajivanja srca. Obuhvaćena su istraživanja o strukturi i funkciji miokarda i njihovoj povezanost s ishodima bolesnika, zatim razvoj novog pristupa nenadziranom strojnom učenju u integriranju kliničkih podataka s ehokardiografskih zapisa deformacije i volumena lijeve klijetke srca. Tijekom 2019. publicirala je vlastita istraživanja zatajivanja srca u sedam originalnih autorskih znanstvenih članaka (tri u svojstvu prvo ili glavnog autora) koji čine vrijednu znanstvenu cjelinu i predstavljaju izniman znanstveni doprinos. Publicirani su u vodećim svjetskim časopisima iz područja kardiovaskularne medicine, većina u prvoj kvartili područja i s vrlo visokim čimbenikom odjeka. Objavljena istraživanja predstavljaju jedan od prvih radova o fenogrupiranju bolesnika sa zatajivanjem srca, radi bolje odabira terapijskih pristupa, kao i prve europske rezultate liječenja zatajenja srca bolesnika nositelja mehaničke potpore srcu i defibrilacijskih uređaja. Također, objavljeni članci upućuju na procjene pojedinih parametara srčane funkcije i potvrđuju doprinos profesorice Čikeš u razumijevanu srčanog zatajivanja i njegova liječenja.

Čestitamo prof. Čikeš kojoj želimo još puno uspjeha i postignuća u karijeri!