Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr. Molimo studente, prilikom prijave obvezno ispunite i priložite svojem e-mailu upitnik koji se nalazi ovdje.

Novosti
16.11.2022.

Svečana dodjela donacija i stipendija Zaklade Adris – prof. dr. sc. Davor Ježek i dr. sc. Martina Rinčić s MEFa

Svečanošću održanom 15. studenoga u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zaklada Adris zaključila je ovogodišnji, šesnaesti donacijski ciklus u kojem je vrijednim projektima i stipendistima iz dva programa – Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota, dodijelila više od dva milijuna kuna.

Zaklada Adris je od svojeg utemeljenja 2007. godine, uključujući i ovogodišnji donacijski ciklus, dodijelila gotovo 60 milijuna kuna za projekte i pojedince koji potiču inovativnost i razvoj znanja, stvaralaštvo, očuvanje hrvatske prirodne i kulturne baštine te dobrotu i solidarnost u hrvatskome društvu. Također, dodijeljeno je gotovo 400 stipendija ukupno vrijednih deset milijuna kuna nadarenim učenicima srednjih škola, studentima preddiplomskih i diplomskih studija, polaznicima poslijediplomskih stručnih i znanstvenih usavršavanja te studentima poslijediplomskih doktorskih studija na sveučilištima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Među ovogodišnjim dobitnicima donacije je i prof.dr.sc. Davor Ježek sa Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu za projekt „Uspostavu Banke reproduktivnog tkiva i unaprjeđenje demografske slike Republike Hrvatske (CRO-DEMO-PRO)“. to je nastavak projekta koji je Zaklada podržala 2011. za uspostavu prve biobanku biopsija sjemenika u sustavu hrvatskog javnog zdravstva. Naime, uzimanjem i pohranom tkiva jajnika odnosno sjemenika prije samog liječenja tumora omogućit će ženama i muškarcima u reproduktivnoj dobi, ali i djevojčicama i dječacima u predpubertetskoj dobi očuvati plodnost. Sredstvima Zaklade bit će nabavljena nova sofisticirana oprema za Banku reproduktivnog tkiva i uvođenje naprednih postupaka očuvanja plodnosti mladih pacijenata u sustav javnog zdravstva Republike Hrvatske na nacionalnoj razini.

Prof. dr. sc. Davor Ježek

Ovogodišnjom donacijom podržan je i projekt dr.sc. Martine Rinčić sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu „Koliko smo različiti kao ljudi? Raznolikost evolucijski novih gena u neurorazvojnim poremećajima iskoristit će za istraživanje i dobivanje odgovora na ovo pitanje, čime će biti omogućena znanstveno utemeljena interpretacija genetskih nalaza i poboljšane dijagnostičke interpretacije genetskih promjena.

Dr. sc. Martina Rinčić