Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr. Molimo studente, prilikom prijave obvezno ispunite i priložite svojem e-mailu upitnik koji se nalazi ovdje.

Katedre
12.05.2019.

Pokojnika koji su svoja tijela darovali studentima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – 15.5. (srijeda) u 13:45 sati, Velika dvorana Krematorija na Mirogoju

Latinska izreka Mortui vivos docent (mrtvi poučavaju žive), upisana u anatomskim institutima diljem svijeta, ima duboki smisao i ukazuje na veliku važnost potrebe za ljudskim anatomskim preparatima u daljnjem obrazovanju.

Anatomija, znanost o građi ljudskog tijela, najvažniji je predmet u temeljnom obrazovanju liječnika, stomatologa i drugih zdravstvenih djelatnika. Jer ako nešto budući liječnik na početku svog puta mora naučiti je temeljito upoznati građu ljudskog tijela. A unatoč ubrzanom napretku medicine pokazalo se da je učenje na anatomskim preparatima najbolji i nezamjenjiv način usvajanja ovih znanja.

I danas vrijedi ono što je akademik Drago Perović istaknuo na prvom predavanju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu (12. siječanj 1918.): „Važnost anatomije za medicinsku obuku – to je važnost temelja za kuću. Anatomija je predmet koji se uči očima, jedna od najrealnijih struka ljudskog znanja, gdje ono o čemu se govori ne treba na dugo i široko obrazlagati i dokazivati, već je sve vidljivo i opipljivo i sve treba mladim ljudima pokazati, kako izgleda u prirodi.“

Stoga je darivanje tijela nakon smrti izrazito odgovoran i plemenit čin. On omogućava mladima koji su izabrali ovaj poziv da postanu bolji liječnici i da uspješnije pomažu bolesnicima. Stoga se mora iskazati dužno poštovanje ljudima koji su se odlučili na ovaj korak i poklonili svoje mrtvo tijelo budućim liječnicima. U stotoj akademskoj godini djelovanja Medicinskog fakulteta otvorena je grobnica i tom prilikom su položene prve urne darivatelja tijela.

Ove godine započinjemo s ceremonijom kojom studenti žele izraziti svoju zahvalnost darivateljima tijela i njihovim obiteljima, a koja će se upriličiti po završetku nastave iz anatomije u svakoj akademskoj godini.

Svečani ispraćaj uz prisutnost svih studenata prve godine Studija medicine, demonstratora i nastavnika na Zavodu za anatomiju „Drago Perović“ te pratnju zbora studenata Medicinskog fakulteta, Lege artis, započet će u srijedu 15. svibnja 2019. godine u 13:45 sati u Velikoj dvorani Krematorija na Mirogoju. Tom prilikom obaviti će se i polaganje urni darivatelja u grobnicu.

 /></p>
<p><a class=Program – Svečani ispraćaj

Studenti, demonstratori, nastavnici i djelatnici sa Zavoda za anatomiju „Drago Perović“
Katedra za anatomiju i kliničku anatomiju
Medicinski fakultet
Sveučilište u Zagrebu