Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se istoga dana obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr

Novosti
09.02.2024.

Svjetski dan bolesnika – 11. veljače

Liječiti bolesne liječeći odnose moto je ovogodišnjeg Svjetskog dana bolesnika koji obilježavamo 11. veljače sa svrhom podizanja svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika i težnji za stvaranjem bolje zdravstvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Svjetski dan bolesnika utemeljio je papa Ivan Pavao II kao spomendan Gospe Lurdske, s obzirom da je njezino svetište u Lourdesu poznato je baš po brojnim čudesnim ozdravljenjima i veliko je okupljalište bolesnika koji tu dolaze moliti za svoje zdravlje.

Usprkos znatnom tehnološkom napretku i terapijskim inovacijama koje odlikuju modernu medicinu, pojam bolesti i danas sa sobom neminovno nosi obilježje stigme. Cilj Svjetskoga dana bolesnika jest poticanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od njih zaslužuje. Time se ujedno sve ljude potiče da promisle o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele.

Obilježavanjem ovog dana se izražava i zahvala svim zdravstvenim djelatnicima koji skrbe za bolesnike na trudu i humanosti koju iskazuju svojim samoprijegornim radom.