Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr. Molimo studente, prilikom prijave obvezno ispunite i priložite svojem e-mailu upitnik koji se nalazi ovdje.

15.11.2022.

U sklopu projekta Alliance4Life_Actions održana prva ‘RMA Academy’

Na Medicinskom sveučilištu u Sofiji od 12. – 16 rujna 2022. Alliance4Life je organizirao prvu akademiju za istraživačke menadžere i administratore (Research Management Administration Academy, RMA Academy) usmjerenu na obuku stručnjaka za znanstveni menadžment iz svake zemlje partnera na projektu.

RMA Academy jedna je od ključnih aktivnosti u okviru projekta A4L_ACTIONS (Alliance4Life Project (ceitec.cz), a koja je usmjerena na unapređenje profesionalnih vještina znanstvenih menadžera i administratora u srednjoj i istočnoj Europi.

Tema prve RMA akademije je bila Grants & Funding, Bibliometrics & Evaluation i pokrivala je sljedeća područja:

  • Funding Landscapes: Research Funding in the EU
  • Project Management: Project Thinking
  • Evaluation of Research & Innovation Project Proposals
  • Bibliometrics in Research Evaluation

Izvori financiranja za istraživanje i inovacije su raznoliki i složeni. Stručnjaci u području istraživanja i inovacija (lideri, menadžeri, administratori) moraju se snalaziti u tim područjima kako bi učinkovito povukli financijska sredstva za postizanje postavljenih ciljeva i vizija. Na tečaju Financiranje istraživanja i inovacija u EU, Jakub Zeman i Ladislav Čoček sa Sveučilišta Masaryk objasnili su glavne izvore i načine financiranja istraživanja i inovacija, njihovu svrhu i koristi za znanstveno-istraživačke institucije. Predavači su predstavili okvirne programe za istraživanje i inovacije Europske unije (trenutačno Horizon Europe), uključujući objašnjenje kako ih razumjeti i kako utjecati na njihovo osmišljavanje.

Drugi tečaj istih predavača, Projektno razmišljanje, predstavio je specifične alate za upravljanje projektima i kako se oni mogu primijeniti već u procesu pripreme prijedloga projekta. Primjena znanja o upravljanju projektima pomaže u pripremi projektnih prijedloga i omogućuje bolje praćenje  provedbe. Također pomaže projektnim menadžerima u sprječavanju problema koji bi mogli ugroziti implementaciju projekta, pomaže u dizajniranju projekta kako bi on bio ne samo jasan i privlačan, već i izvediv, učinkovit i realan. Na kraju se tečaj o pripremi projektnih prijedloga fokusirao na evaluaciju prijedloga istraživačkih i inovacijskih projekata te načinima kako treba pristupiti najčešće korištenim europskim shemama financiranja.

Monika Sieberová i Michal Petr sa Sveučilišta Masaryk održali su tečaj o bibliometriji u evaluaciji istraživanja. Znanstveno izdavaštvo je svijet pun ideja, novih izazova i prilika. U prednosti su oni koji se u njemu bolje snalaze i znaju pronaći korisne informacije.

Evaluacija istraživanja i bibliometrija kao njezin prateći alat pružaju informacije za strateško planiranje na različitim organizacijskim razinama ustanove, ali i dokaze za strategije objavljivanja pojedinaca. Sudionici su upoznali osnovne koncepte bibliometrije, raspravljali o najboljim praksama i otkrili kako bibliometrija može utjecati na procese evaluacije i podržati pojedinačne znanstvenike u promicanju istraživanja.

RMA akademija je dobila vrlo pozitivne povratne informacije od sudionika koji su predstavljali sve institucije članice Alliance4Life. Odabrani sudionici RMA akademije sastat će se na drugim RMA akademijama 2023. i 2024. kako bi razvili svoje profesionalne vještine u svim disciplinama upravljanja istraživanjem. Osim akademije, sudionici su imali priliku posjetiti knjižnicu Medicinskog sveučilišta u Sofiji (najveću knjižnicu takve vrste u Bugarskoj) i Biobanku Bugarske koja se nalazi u prostorijama Medicinskog sveučilišta u Sofiji.

Uz vrlo kvalitetna i informativna predavanja benefit ove Akademije bio je i na povezivanju projektnih menadžera iz drugih zemalja i europskih institucija. Razmjena iskustava u radu projektnih ureda i ostvarivanje budućih suradnji.

S Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, partnera na projektu Alliance4Life_ACTIONS, na RMA akademiji je sudjelovala Ivana Šiprak, voditeljica Ureda za znanost.