Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Informacije pristupnicima za upis u 1. godinu studija medicine na MEF ZG u ak. god. 2023./24. – Rok za dostavu dokumentacije je 7.6.2023.g. (srijeda). Test provjere znanja održat će se 7.7.2023.g. (petak). Detaljnije ovdje.

Djelatnici, Katedre, Studenti, Znanost
29.03.2018.

Prestižna kanadska nagrada Fondacije Gairdner za profesore Davora Soltera i Azima Surani

Obavještavamo vas da je naš gostujući profesor Davor Solter zajedno s prof. Azimom Surani dobio prestižnu kanadsku nagradu Fondacije Gairdner za otkriće genomskog imprintinga koje je bilo važno za postavljanje kamena temeljca područja epigenetike.

Čestitamo profesoru Solteru i profesoru Suraniju!

Katedra za medicinsku biologiju,
Centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu

Dr.med. Davor Solter diplomira u Zagrebu medicinu, a 1968. prelazi sa Zavoda za Anatomiju na Zavod za biologiju kako bi sudjelovao u uspješnim pionirskim istraživanjima profesora Škreba na teratokarcinomu zajedno s dr.med., patologom Ivanom Damjanovim. Postaje docent, a 1973. odlazi u SAD na Institut Wistar u Philadelphiji, zatim u Njemačku i Singapur. Ostvaruje zavidnu međunarodnu karijeru i postaje jedan od najuglednijih svjetskih razvojnih biologa. Posebno se proslavio pionirskim konceptom genomskog utiskivanja (imprinting) temeljem svog otkrića nejednakosti muških i ženskih pronukleusa u pokusima transplantacije pronukleusa u zigotu, zatim otkrićem specifičnih antigena na ranim stadijima razvoja zametaka sisavaca i stanicama teratokarcinoma te analizom gena koji sudjeluju u dozrijevanju oocita i razvoju predimplantacijskih zametaka miša. Za svoj rad dobio je mnogobrojna međunarodna priznanja, a 2000. izabran je u gostujućeg profesora Medicinskog fakulteta u Zagrebu (iz monografije 100 godina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).

Pofesor dr.sc. Azim Surani doktorirao je 1975 na Univerzitetu kod nobelovca Sir Roberta Edwardsa. 1984. otkriva genomski imprinting, otkriva utisnute gene I njihovu funkciju  te mehanizme metilacije. “Marshall-Walton Professor”  postaje 1992, a direktor Germline and Epigenomics Research 2013 godine Univerziteta Cambridge. Otkriva genetičku bazu specifikacije zametnih stanica I epigenetičkog programiranja. Dobio je brojna međunarodna priznanja. 2013. održao je na našem fakultetu predavanje u sklopu Simpozija Nikola Škreb “Development and Stem Cells at the Beginning of the New Millenium”.

Oznake:

Video