Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studirajte na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu! U tijeku su natječaji za upis na Integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine te na Diplomski studij sestrinstva. Više obavijesti dostupno je na https://mef.unizg.hr/upisi/diplomski/.

Novosti
01.07.2021.

ZA ZDRAVO ZDRAVSTVO: Zdravstveni djelatnici su složni u promišljanju – maknite politiku iz moje “butige”

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 30. lipnja 2021.g. održala se prva od sedam digitalnih tribina pod nazivom “Je li kvalitetnije upravljanje rješenje za probleme hrvatskog zdravstva?” koja je dio projekta “Zdravstvena ekonomija je nova ekonomija” gdje su se predlagale promjene za unapređenje hrvatskog zdravstvenog sustava.

Riječ je o prvoj od sedam digitalnih tribina koje Poslijediplomski studij Menadžment u zdravstvu (LMHS) Medicinskog fakulteta u suradnji s partnerima organizira u sklopu projekta “Zdravstvena ekonomija je nova ekonomija”. Partneri projekta su Hrvatski liječnički zbor, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatska udruga za prava pacijenata i Inovativna farmaceutska inicijativa uz medijskog partnera Večernji list uz podršku platforme za trajnu medicinsku edukaciju – eMed.hr i agencije Agentius.

Hrvatskom zdravstvenom sustavu su potrebne promjene, a pod geslom Za zdravo zdravstvo pokrenut je projekt “Zdravstvena ekonomija je nova ekonomija” koji želi identificirati ključne probleme i sugestije promjena za bolji i kvalitetniji sustav.

Projekt je započeo provedbom velike znanstvene ankete, po dosadašnjim saznanjima prve takve u svijetu, u kojoj su bili pozvani zdravstveni djelatnici da podijele svoje stavove i viđenja postojećeg stanja i problema u zdravstvu. Rasprava o problemima i rješenjima istih u sklopu hrvatskog zdravstvenog sustava trajala je nekoliko tjedana, a održanom tribinom je privedena kraju prva etapa projekta. Više od 1.600 predstavnika stručne javnosti i korisnika zdravstvenog sustava su ispunili anketu i predložili prijedloge promjena u sustavu upravljanja na svim razinama zdravstva.

Značaj ovog projekta prepoznali su brojni partneri, uključujući i Hrvatski liječnički zbor, čiji predsjednik, prof. dr. Željko Krznarić je u uvodnom dijelu istaknuo kako je promišljanje  novih modela i načina upravljanja u zdravstvu jedan od prioriteta HLZ-a.

Je li kvalitetnije upravljanje rješenje za probleme hrvatskog zdravstva?

Upravo je to bila glavna krilatica događaja na kojem je gostovalo pet panelista, stručnjaka iz područja povezanih s ovom nimalo jednostavnom temom, a koji su u razgovoru s prof. dr. sc. Stjepanom Oreškovićem komentirali rezultate i stavove iznesene u anketi te odgovarali na pitanja i komentare publike u dvorani, ali i preko digitalnih platformi putem kojih se tribina mogla pratiti i aktivno sudjelovati.

Prema rezultatima provedenog istraživanja,  zdravstveni djelatnici su suglasni da politika ima prevelik utjecaj na upravljanje u zdravstvu, da se mora jasno razdvojiti javni od privatnog sektora, prvenstveno transparentnim reguliranjem rada zdravstvenih djelatnika iz javnog sektora u privatnom. Svi koji rade u zdravstvu prepoznaju probleme u sustavu, a to nisu često medijski prezentirani nedostatak financijskih ili ljudskih resursa, već nekvalitetno i neučinkovito upravljanje. Rezultati istraživanja pokazuju da je uvjerljiva većina zaposlenih u zdravstvu najveći mogući saveznik promjena.

Panelisti tribine “Je li kvalitetnije upravljanje rješenje za probleme hrvatskog zdravstva?” su bili: Tanja Lupieri, mag. med. tech., predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara, doc. dr. sc. Irena Hrstić, ravnateljica Kliničke bolnice Pula, mr.sc. Jasna Karačić, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata, mr. Dražen Jurković, dr. med., direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske i prof. dr. sc. Hrvoje Šimović, stručnjak zajavne financije, Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Mr. Dražen Jurković, dr. med., direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske naglasio je da dug koji stvara zdravstveni sustav prijeti urušavanju javnih financija. U prvih pet mjeseci ove godine stvorili smo milijardu i pol kuna novog duga, a od 2019. g. imali smo 7 milijardi kuna sanacija, koje su najlošiji način financiranja zdravstvenog sustava.

Prof. dr. Stjepan Orešković i mr. Dražen Jurković

Prof. dr. Hrvoje Šimović istaknuo je da troškove sanacija moramo uključiti u službenu statistiku kako bismo dobili realan prikaz duga u sustavu zdravstva. Naglasio je da je poanta svega upravljanje postojećom strukturom i iznosom javnih rashoda i da je to ključ problema koje su i zdravstveni djelatnici u istraživanju prepoznali. Trebamo sustav dovesti u ravnotežu, dugoročnu održivost te sukladno našem gospodarskom razvoju standardizirati našu razinu zdravstvenih usluga koja će biti javna.

Prof. dr. Hrvoje Šimović i prof. dr. Stjepan Orešković

Tanja Lupieri, mag. med. tech., predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara, istaknula je da medicinske sestre trebaju biti značajnije uključene u proces odlučivanja i upravljanja u zdravstvu, pogotovo jer se unazad 10-ak godina omogućilo školovanje medicinskih sestara na razini sveučilišta te više od 1.000 medicinskih sestara ima potrebne kvalifikacije za rukovodeće pozicije.

Doc. dr. sc. Irena Hrstić, ravnateljica Kliničke bolnice Pula, izjavila je da u trenutnoj situaciji načina naplaćivanja i cijene usluga koje formira Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ne postoji mogućnost biti uspješan menadžer ukoliko je financijska bilanca jedini parametar procjene uspješnosti. Rukovođenje bolnica se promatra iz dva aspekta, kvantitete i kvalitete pruženih usluga.

Mr.sc. Jasna Karačić, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata, naglašava da situacija nikad nije bila gora - iz pozicije pacijenata i iz pozicije zaposlenih u zdravstvu. Osjeća se velika količina nezadovoljstva i frustracije i jednih i drugih. Predložila je da primjenimo primjere dobre prakse iz zemalja EU, kao što je primjer Belgije i refundacije troškova pacijentima za usluge koje su realizirali u privatnom sektoru.

Tijekom dinamične rasprave panelista, koju su moderirali prof. dr. sc. Stjepan Orešković i doc. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina, postavilo se pitanje odgovornosti rješavanja problema u sustavu zdravstva. Svi sudionici su svjesni kompleksnih problema u sustavu zdravstva te da su nerealna očekivanja da bi ministar zdravstva trebao biti “čarobnjak” jer čarolije kratko traju, a našem zdravstvenom sustavu su potrebna racionalna, održiva rješenja koja će stabilizirati sustav. Rezultati istraživanja pokazuju da su zdravstveni djelatnici najveći saveznici promjena, ali te promjene moraju biti temeljene na znanstvenim činjenicama i uz konsenzus svih dionika.

Ukoliko niste bili u mogućnosti ili želite pogledati još jednom ovaj značajan susret, koji nadajmo se simbolizira početak značajnih pomaka u zdravstvu, snimka događaja je dostupna na Youtube kanalu LMHS Studija za menadžment u zdravstvu.

Tribina “Je li kvalitetnije upravljanje rješenje za probleme hrvatskog zdravstva?” je prvi događaj pred upis nove generacije studenata poslijediplomskog studija menadžment u zdravstvu (LMHS) koja će započeti studij početkom sljedeće ak. g. 2021/22. te prema dosad iskazanom interesu potencijalnih polaznika imat ćemo veliki broj prijava.

Svoj interes za sudjelovanje kao i više informacija kako se priključiti sljedećim tribinama u najavi možete pronaći na stranici lmhs.emed.hr.

Stjepan Orešković

Tea Vukušić Rukavina