Pridružite nam se na tribini Neurogastronomija u Tjednu mozga: 14.3.2024. u 17 sati (dvorana Čačković / platforma Zoom)
Poznati hrvatski stručnjaci iz svijeta kulinarstva, nutricionizma, medicine i neuroznanosti, vodit će diskusiju prilagođenu za nastavnike, studente, učenike i širu javnost.
Poslušajte kako naš mozak percipira različite okuse te kako se stvara informacija o slatkom, slanom, gorkom, kiselom i umami okusu; uključit ćemo i miris, dodir i vid kao bitne dijelove doživljaja hrane.
Proučit ćemo kakav odnos imaju centri za ugodu i nagradu u mozgu s doživljajem jedenja ukusne hrane te kako se to odražava na daljnju motivaciju za traženjem ukusne hrane.
Nadalje, pričat ćemo o nastanku gladi, žeđi, osjećaju sitosti i kako razumijevanje tih procesa primijeniti u stvarnom životu te o mehanizmima kojima prehrambeni izbori utječu na kognitivne funkcije za koje je pokazano da određen tip dijete ima neuroprotektivna svojstva, podržavajući moždano zdravlje i smanjujući rizik kognitivnog oštećenja.
S druge strane, prikazat ćemo posljedice dugotrajne konzumacije procesuirane hrane i hrane bogate šećerom na povećanje razine upale u mozgu te povećanog rizika za različita oboljenja poput šećerne bolesti.
Osvrnut ćemo se na mnoštvo praktičnih savjeta, poput toga kako lagano pripremiti ukusnu, a ipak zdravu hranu.
Panelisti tribine su:
⦁ Chef David Skoko
⦁ Nutricionistica Margareta Benković, mag. nutr.
⦁ Specijalistica endokrinologije i dijabetologije, doc. dr. sc. Maja Baretić
⦁ Neuroznanstvenik doc. dr. sc. Dinko Smilović
Pratite tribinu i preko platforme Zoom.
Sudjelovanje je slobodno.
Više obavijesti dostupno je na www.hdn.hr.