Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Studenti, nastavnici i ostali zaposlenici koji imaju simptome infekcije ili dokazanu bolest COVID-19 ili su bili u bliskom kontaktu s oboljelim osobama moraju se obvezno javiti elektroničkom poštom na adresu: covid-mef@mef.hr. Molimo studente, prilikom prijave obvezno ispunite i priložite svojem e-mailu upitnik koji se nalazi ovdje.

Projekt HRZZ: SMePROF

Opasnosti i prednosti društvenih mreža:  E-profesionalizam zdravstvenih djelatnika (SMePROF)

Poziv na javnu prezentaciju rezultata istraživanja "Opasnosti i prednosti društvenih mreža za doktore medicine i doktore dentalne medicine"

Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, 18. svibnja 2022.g. u 10.00 sati

Zanima li Vas preporuka što kao doktor medicine/dentalne medicine možete objaviti na društvenim mrežama? Smijete li se povezati s Vašim pacijentima na društvenim mrežama? Utječu li Vaše objave na društvenim mrežama na percepciju Vaše stručne kredibilnosti i profesionalnosti? Razlikuju li se doktori medicine i doktori dentalne medicine u načinu korištenja društvenih mreža, stavovima i etičkim vrijednostima u svezi e-profesionalizma?

Odgovore na ova pitanja možete dobiti na javnoj prezentaciji rezultata kvantitativnog presječnog istraživanja "Opasnosti i prednosti društvenih mreža za doktore medicine i doktore dentalne medicine". koja će se održati 18. svibnja 2022. g., od 10.00 do 12.00 sati u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ (dvorana B), Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Rockefellerova 4.

U okviru UIP-2017-05-2140 HRZZ projekta „Opasnosti i prednosti društvenih mreža: e-profesionalizam zdravstvenih djelatnika (SMePROF projekt)“ provedeno je kvantitativno presječno istraživanja o korištenju društvenih mreža, stavovima i etičkim vrijednostima doktora medicine/dentalne medicine u RH u svezi e-profesionalizma. Istraživanje je provedeno u partnerstvu s Hrvatskom liječničkom komorom i Hrvatskom komorom dentalne medicine.

Ovim putem Vas pozivamo da sudjelujete na javnoj prezentaciji rezultata istraživanja. Na javnoj prezentaciji rezultata možete sudjelovati uživo (broj sudionika uživo je ograničen) ili on-line uz registraciju putem prijavnog obrasca https://forms.gle/kvnieSKPidciPKTm6, uz opciju odabira on-site ili on-line sudjelovanja. Sudjelovanje na skupu se ne naplaćuje.

Program javne prezentacije rezultata istraživanja:

10.00 – 10.15    Uvodni pozdravi uzvanika i domaćina
10.15 – 10.45    Prezentacija rezultata istraživanja "Opasnosti i prednosti društvenih mreža za doktore medicine i doktore dentalne medicine", doc. dr. sc. Joško Viskić, dr. stom., Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
10.45 – 11.45    Panel rasprava na temu "Opasnosti i prednosti društvenih mreža za doktore medicine i doktore dentalne medicine"

Sudionici panela:

dr. sc. Krešimir Luetić, dr. med., predsjednik Hrvatske liječničke komore
mr. sc. Hrvoje Pezo, dr. dent. med.., predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine
prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med., predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora
Natko Beck, dr. med., zdravstveni influencer, Komunikator godine (2021.g.) temeljem odluke Hrvatske udruge za odnose s javnošću
doc. dr. sc. Joško Viskić, dr. stom., Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Moderator panela: izv. prof. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

11.45 – 12.30    Druženje tijekom pauze za ručak

Nadamo se da ćete biti u mogućnosti prisustvovati ovom događaju.

S poštovanjem,

Izv. prof. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina, dr. med.
voditelj HRZZ UIP-2017-05-2140 projekta
„Opasnosti i prednosti društvenih mreža: e-profesionalizam zdravstvenih djelatnika“,
Sveučilište u Zagrebu

PODRUČJE ISTRAŽIVANJA

U eri digitalnog doba i konstantnog rasta razumijevanja odnosa ljudi i digitalnih medija pojam profesionalnog ponašanja na elektronskim medijima e-profesionalizam postaje iznimno važan za razvoj i opstanak struke. Internet portali i društvene mreže su definirane kao internetske stranice i aplikacije koje omogućavaju korisnicima kreiranje, dijeljenje i komentiranje sadržaja, one su platforme koje omogućuju društveno umrežavanje. Broj korisnika društvenih mreža raste eksponencijalnom brzinom. Na društvenim mrežama u 2005. g. bilo je aktivno 8% korisnika interneta, dok se 2014. g. udio aktivnih korisnika društvenih mreža povećao na 74% korisnika interneta,. Facebook je krajem 2017. g. imao 2.2 milijarde korisnika, Instagram 800 milijuna, a Twitter 330 milijuna korisnika. U Hrvatskoj je u 2017. g. registrirano 1,8 milijuna korisnika Facebooka, a broj korisnika Instagrama se udvostručio u razdoblju između 2015. g. i 2017. g. te sada broji oko 390 000 korisnika.

Svaka aktivnost na digitalnim medijima, čak i posjet internetskoj stranici bez „prave aktivnosti“, ostavlja digital footprint koji se više ne može ukloniti niti izbrisati. Zahvaljujući servisima kao što je Internet Archive Wayback Machine, čak i izbrisana internetska stranica ostaje sačuvana zauvijek ili kao što to Clive Thompson opisuje, korisnici digitalnih medija su podvrgnuti savršenom sjećanju silikonske memorije. Ove opasnosti „gdje smo bili“ i „što smo objavili“ mogu stvoriti lažni privid „kakvima se činimo“. Ovaj dojam, digitalna percepcija nas samih koju stvaramo ostavljajući više ili manje vidljive tragove u digitalnim medijima, je posebno naglašena u okruženju zdravstvenih djelatnika i zdravstvenih profesija.

Zdravstveni djelatnici i zdravstvene institucije, među kojima su posebno izraženi doktori medicine i doktori dentalne medicine, nisu izuzetak. Brojne institucije koje educiraju doktore medicine i dentalne medicine koriste digitalne medije i društvene mreže za promociju nastavnih sadržaja i kolegija te komunikaciju sa studentima. Nastavnici koriste You Tube i druge internetske platforme kako bi osuvremenili proces učenja i stjecanja novih znanja i vještina . Digitalni mediji se koriste za predstavljanje novih medicinskih postupaka i materijala (postavljanjem videa na You Tube, Vimeo i slične internetske stranice), za oglašavanje privatnih zdravstvenih institucija te za dijeljenje novih znanstvenih spoznaja.

Iako stariji zdravstveni djelatnici u manjem udjelu koriste internet profesionalno i privatno, za mlađe generacije zdravstvenih djelatnika ne biti prisutan on-line ne postoji kao mogućnost. Studenti pripadaju generaciji mileanijalaca koji su spretniji u korištenju digitalnih medija od njihovih nastavnika. Kako današnjim studentima omogućiti stjecanje potrebnih znanja i stavova te adekvatnog profesionalnog ponašanja u okruženju digitalnih medija, predstavlja sve veći izazov u svim granama edukacije zdravstvenih djelatnika .

Pojavom digitalnih medija definiran je termin e-profesionalizam zdravstvenih djelatnika kao stavovi i ponašanja koji odražavaju tradicionalne paradigme i komponente profesionalizma zdravstvenih djelatnika manifestirane kroz digitalne medije.

Međutim studenti su zbunjeni oko etičkih, pravnih i profesionalnih implikacija u svezi njihovog ponašanja u digitalnim medijima, nejasan im je pojam e-profesionalizam te razlike između profesionalne i neprofesionalne uporabe digitalnih medija te iskazuju potrebu da se u nastavnim programima omogući stjecanje potrebnih vještina o korištenju digitalnih medija, poglavito iz aspekta e-profesionalizma,, .

Također sve veći broj kolega srednje i starije generacije počinje aktivno sudjelovati u korištenju digitalnih medija te pronalaze poteškoće u iskorištavanju prednosti te navigiranju i prepoznavanju potencijalnih opasnosti. Razina informatičke pismenosti koja je potrebna za uspješno korištenje digitalnih medija predstavlja mogući problem prilikom osiguravanja privatnosti profila na društvenim mrežama i internetskim stranicama. S druge stane upravo taj nedostatak informatičke pismenosti može i odvratiti liječnika od iskorištavanja navedenih pozitivnih aspekata digitalnih medija (trajna edukacija, kontakt sa pacijentima i sl.) koji bi unaprijedili razinu zdravstvene skrbi. Također su i pacijenti u sve većem broju korisnici digitalnih medija te očekuju da će on-line pronaći informacije o svom zdravlju i onima koji brinu o njihovom zdravlju,.

Svjesni nedostatka istraživanja u području e-profesionalizma zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, interdisciplinarna istraživačka grupa je aplicirala projekt o opasnostima i prednostima društvenih mreža na natječaj Hrvatske zaklade za znanost

SUDIONICI PROJEKTA

Voditeljica projekta: Prof. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina, MEF, Katedra za medicinsku sociologiju i zdravstvenu ekonomiku

Istraživačka skupina:

 • Doc. dr. sc. Joško Viskić, dr. dent. med., Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za fiksnu protetiku
 • Dr. sc. Danko Relić, dr. med., Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku
 • Kristijan Sedak, mag. comm., Hrvatsko katoličko sveučilište, Odjel za komunikologiju
 • Lovela Machala Poplašen, prof., dipl. knjiž.
 • Marko Marelić, mag. soc., doktorand

CILJ PROJEKTA

Projekt ima za cilj istraživanje utjecaja društvenih mreža na e-profesionalizam zdravstvenih djelatnika u Republici Hrvatskoj gdje je e-profesionalizam široko definiran kao predanost izvršavanju profesionalne zadaća, pridržavanju etičkih principa i osjetljivosti za pacijentovu dobrobit tijekom on-line aktivnosti na društvenim mrežama. Prva istraživačka tema usmjerena je na e-profesionalizam studenata i nastavnika Medicinskog fakulteta i Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istražit će se učestalost korištenja društvenih mreža, prepoznat će se najčešće korištene društvene mreže te će se utvrditi razlike u stavovima i iskustvima studenata i nastavnika u svezi korištenja društvenih mreža. Metodom analize sadržaja će se utvrditi utječe li i na koji način sadržaj objavljen na društvenim mrežama na kompetenciju profesionalizma studenata i nastavnika kroz aspekte opasnosti i mogućnosti korištenja društvenih mreža. Istražit ćemo determinante e-profesionalnog razvoja studenata, kao i okružje za razvoj profesionalne izvrsnosti i integriteta u kontekstu društvenih mreža. Temeljem nalaza iz ovog dijela istraživanja, razvit ćemo i testirati intervencije za poticanje razvoja e-profesionalizma tijekom studija.

Druga istraživačka tema bit će usmjerena na e-profesionalizam doktora medicine i doktora dentalne medicine. Istražit će se učestalost korištenja društvenih mreža, prepoznat će se najčešće korištene društvene mreže, utvrditi će se razlike u stavovima i iskustvima doktora medicine i doktora dentalne medicine u svezi korištenja društvenih mreža te prepoznati područja djelovanja liječnika na društvenim mrežama. Obje skupine ispitanika će se diferencirati po spolu, dobi, radnom mjestu/instituciji (privatno ili javno zdravstvo), diferencirat će se uporaba društvenih mreža u privatne i profesionalne/individualne i institucionalne svrhe te će se rezultati usporediti s rezultatima prethodne faze istraživanja (populacije studenata i nastavnika). Također će se metodom analize sadržaja utvrditi temeljem kojih kriterija drugi, tj. krajnji korisnici društvenih mreža procjenjuju profesionalizam liječnika te vjerodostojnost i kvalitetu dobivenih informacija. Temeljem nalaza iz ovog dijela istraživanja, razvit ćemo i testirati intervencije za poboljšanje e-profesionalne prakse doktora medicine i doktora dentalne medicine.

ZNANSTVENI DOPRINOS

Rezultati istraživanja pridonijet će boljem razumijevanju kako se e-profesionalizam razvija tijekom obrazovanja i prakse u zdravstvenoj skrbi. Rezultati istraživanja omogućit će detaljan uvid o korištenju društvenih mreža među zdravstvenim djelatnicima u Republici Hrvatskoj (studentima medicine i stomatologije te liječnicima i stomatolozima) te će se utvrditi razlike ovisno o podgrupi ispitanika čime će se omogućiti usporedba s rezultatima prethodno provedenih međunarodnih istraživanja. Identificiranjem kriterija kojima korisnici društvenih mreža procjenjuju profesionalizam zdravstvenih djelatnika na društvenim mrežama te vjerodostojnost i kvalitetu pruženih informacija omogućit će se razvijanje teorijske postavke modela za kreiranje preporuka o profesionalno adekvatnom ponašanju na društvenim mrežama u skladu su potrebnim vještinama koje omogućuju odgovorno ponašanje i očuvanje kredibiliteta profesije. Rezultati istraživanja će se primijeniti kao temelj za razvoj novih znanstveno utemeljenih edukativnih sadržaja o e-profesionalizmu u kurikulumima MEF-a i SFZG-a te će pridonijeti unaprjeđenju cijelo-životnog učenja zdravstvenih djelatnika.

Upitnik

FINANCIRANJE PROJEKTA

Temeljem natječaja Uspostavni istraživački projekti Hrvatske zaklada za znanost iz svibnja 2017.g. odobreno je financiranje projekta UIP-2017-05-2140 Opasnosti i prednosti društvenih mreža: e-profesionalizam zdravstvenih djelatnika (SMePROF projekt).

REZULTATI

Izabran asistent za projekt – Marko Marelić, mag. soc.

Provedba kvantitativnog presječnog istraživanje o korištenju društvenih mreža, studenata i nastavnika MEF-a i SFZG-a

 • 714 ispitanika studenata/ica Medicinskog fakulteta i Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (RR studij medicine: 69,6%, RR studij dentalne medicine: 49,7%)
 • 64 ispitanika studenata/ica diplomskog studija sestrinstva na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (RR: 59,4%)
 • 127 nastavnika/ica Medicinskog fakulteta i Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (RR Mef: 20,6%, RR Sf: 17,8%)

Provedba kvalitativnog istraživanje o korištenju društvenih mreža studenata i nastavnika MEF-a i SFZG-a temeljem fokus grupa

 • U razdoblju od 9. travnja do 8. svibnja 2019.g. održane su 4 fokus grupe (ukupno 37 sudionika fokus grupa) na kojima su korišteni polu-strukturirani predlošci za fokus grupe

Sudjelovanje na konferencijama / kongresima

 • 29.6. – 1.7.2018. Simpozij „Mediji i zdravlje“, Grožnjan, Hrvatska
 • 27. – 30.9.2018. 2nd Eastern European Conference on Mental Health, Sibiu, Rumunjska
 • 24. – 27.10.2018. 7. hrvatski psihijatrijski kongres s međunarodnim sudjelovanje, Opatija, Hrvatska
 • 30.11.2018. Digital Shapers konferencija, Zagreb, Hrvatska
 • 6.12.2018. 2nd Navigating Knowledge Landscapes’ International Conference, Zagreb, Hrvatska

PUBLIKACIJE

 • Vukušić Rukavina T, Viskić J, Machala Poplašen L, Relić D, Marelić M, Jokic D, Sedak K. Dangers and Benefits of Social Media on E-Professionalism of Health Care Professionals: Scoping Review. J Med Internet Res. 2021 Nov 17;23(11):e25770. doi: 10.2196/25770. PMID: 34662284.
 • Vukusic Rukavina T, Viskic J, Machala Poplasen L, Relic D, Marelic M, Jokic D, Sedak K. Dangers and Benefits of Social Media on E-Professionalism of Healthcare Professionals: Scoping Review. // JMIR Preprints. 14/11/2020:25770
 • Marelić, Marko; Viskić, Joško; Machala Poplašen, Lovela; Relić, Danko; Jokić, Dražen; Vukušić Rukavina, Tea. Development and validation of scale for measuring attitudes towards e-professionalism among medical and dental students: SMePROF-S scale // BMC Medical Education, 21 (2021), 445; 1-10 doi:10.1186/s12909-021-02879-2
 • Viskić, Joško; Jokić, Dražen; Marelić, Marko; Machala Poplašen, Lovela; Relić, Danko; Sedak Kristijan; Vukušić Rukavina, Tea. Social media prevalence, habits and attitudes on e-professionalism of medicine and dental medicine students: A quantitative cross- sectional study // Croatian medical journal (2021)
 • Vukušić Rukavina, Tea; Machala Poplašen, Lovela, Majer, Marjeta; Marelić, Marko; Viskić, Joško. Procjena profesionalizma na Facebook profilima studenata i nastavnika medicine i dentalne medicine // Acta Stomatologica Croatica / Klarić, Eva (ur.). Rovinj, Hrvatska, 2021. str. 228-229 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
 • Viskić, Joško; Marelić, Marko; Relić, Marko; Machala Poplašen, Lovela; Jokić, Dražen; Sedak, Kristijan; Vukušić Rukavina, Tea. Razlike u navikama korištenja društvenih mreža i stavovima o e-profesionalizmu nastavnika Medicinskog i Stomatološkog fakulteta // Aesthetic Dental Moment – Zbornik sažetaka godišnjeg kongresa Hrvatskog društva estetske dentalne medicine / Ćatić, Amir ; Viskić, Joško (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo estetske dentalne medicine, 2021. str. 41 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
 • Relić, Danko; Vukušić Rukavina, Tea; Marelić, Marko; Machala Poplašen, Lovela; Viskić, Joško; Jokić, Dražen; Sedak, Kristijan. Smjernice za poticanje razvoja e-profesionalizma tijekom studija medicine i dentalne medicine // Medix. 2020. 26(144/145; Supp. 3)
 • Viskić, Joško; Jokić, Dražen; Vukušić Rukavina, Tea. E-profesionalizam - Etičnost i profesionalnost doktora dentalne medicine u digitalnim medijima // Etika u dentalnoj medicini / Polgar, Nenad (ur.). Zagreb: Naklada Slap, 2019. str. 205-220
 • Vukušić Rukavina, Tea; Relić, Danko; Marelić, Marko; Machala Poplašen, Lovela; Viskić, Joško; Jokić, Dražen; Sedak, Kristijan. Differences in attitudes of medical and dental students about e-professionalism on social media // European Journal of Public Health, Vol. 29, Issue Suppl. 4, 2019. Oxford: Oxford University Press, 2019. str. 124-125 doi:10.1093/eurpub/ckz185.325
 • Vukušić Rukavina, Tea; Viskić, Joško; Relić, Danko; Jokić, Dražen; Sedak, Kristijan. Are we aware that our digital footprint stays forever? // The 2nd Eastern European Conference of Mental Health : In and Out of Your Mind : abstract book. Sibiu: “Lucian Blaga” University Sibiu, 2018. str. 49-49
 • Vukušić Rukavina, Tea. Opasnosti i prednosti društvenih mreža: e-profesionalizam zdravstvenih djelatnika // Liječničke novine (Hrvatska liječnička komora), 174 (2018), 18; 67-69.
 • Vukušić Rukavina, Tea; Viskić, Joško; Relić, Danko; Jokić, Dražen; Sedak, Kristijan. E- profesionalizam: etika i profesionalizam psihijatara u socijalnim medijima // 7. hrvatski psihijatrijski kongres s međunarodnim sudjelovanjem ; 15. hrvatski psihijatrijski dani. Opatija, Hrvatska, 2018.